Паспорт до Швейцария: красотата на Алпите и вкусът на шоколада

Швейцария е една от европейските страни, не пропускащи да оглавят челните места в ежегодните класации за най-висок стандарт и качество на живот! Със своя пословичен неутралитет, който запазва по време и на двете световни войни, тя се превръща в еталон за спокойствие и сигурност, които трудно могат да бъдат надминати. Тук се намират седалищата на над 150 международни организации, а швейцарската икономика се отличава като една от най-силните и развитите в света! Но предимствата на тази страна са далеч от само икономически или политически и с рубриката „Паспорт до…“ този месец ще ти го покажем! Качи се с нас на един от онези очарователни швейцарски влакове, за да разкрием пред теб спиращите дъха гледки на Алпите. Ще завършим пътуването, поднасяйки ти да опиташ най-вкусния и висококачествен шоколад!


Пейзажи от приказките

Пейзажи, сякаш оживели от платното на художник – в такива спиращи дъха панорами те пренасят Алпите. Повече от половината от територията на Швейцария е заета именно от тях! Самата дума „алп“ се отнася за високопланинско пасище, където кравите се водят на паша през лятото – и тъй като такива има много в пределите на Алпите, думата погрешно е останала като название на цялата планинска верига. В нея са сгушени малки и живописни алпийски селца, едно от които т.нар. Лаутербрунен – с не повече от 1000 души население, но с възхитителна природа! Заобикалят го три големи планини и величествени скални образувания, от които текат цели 72 водопада. Общо взето, Швейцария е изключително богата на води с повече от 1500 езера, разположени на територията ѝ. Смята се, че където и да си в Швейцария, винаги се намираш на по-малко от 16 км от езеро! Ако и ти като нас вече се размечта за невероятни пейзажи, чист планински въздух и гледки, оставящи те без дъх, можеш да си ги подариш с уникалното преживяване алпийско катерене с водач за начинаещи, с прехода до хижа Мазалат и Пеещите скали или пък до Рилските езера. Или остави тайното пътуване да те отведе сред красотата на природата в прегръдката на Балкана, магията на Рила или в една уникална vintage вила сред издигащи се наоколо планини!


Храната на боговете

Theobroma cacao – именно това е наименованието на какаовите дървета, от чиито плодове се създава шоколадът, като в превод то означава „храна на боговете“! В Швейцария шоколадът е на пиедестал – средностатистическият швейцарец консумира по около 9 кг шоколад на година, като това нарежда страната на първо място в света по консумиран шоколад на глава от населението! И въпреки че родината на шоколада не е  Швейцария, тя е допринесла изключително много за усъвършенстването му. Именно от тук произлиза млечният шоколад, като швейцарците първи се сещат да добавят мляко към какаовата маса. Тук възниква и т.нар. техника „конширане“ - измислена и приложена за първи път от швейцарския шоколатиер Рудолф Линд. Чрез конширането се подобряват многократно вкусовите качества на шоколада, като от него се отстраняват излишните вода и киселинност, а самата смес се хомогенизира. Резултатът е: нежен, фин и гладък шоколад, който се топи в устата. Така швейцарският шоколад успява да се наложи като еталон за високо качество и перфектно балансиран вкус! Създай много шоколадови емоции за теб и твоите близки с този еднометров персонализиран шоколад, с шоколадовото съвършенство, поднесено в елегантна кутия или пък с кулинарен курс, където шеф Дарин Стойков ще те научи да приготвяш шоколадова торта без брашно, трюфели от бял, млечен и тъмен шоколад, домашни бисквити и шоколадов мус!


Winter is coming

През зимата Швейцария е една от водещите туристически дестинации! Зимните спортове тук са на друго ниво. Швейцария редовно е домакин на световни и европейски първенства по ски, биатлон и сноуборд, а цели 10 от общо 21 зимни олимпийски игри са проведени именно в Алпите! И понеже те заемат по-голямата част от територията на страната, климатът е предимно планински, което означава по-дълга и студена зима с обилни снеговалежи и съответно – повече възможности за зимни спортни активности, които се практикуват от повечето швейцарци! Ако тази година няма да успееш да отидеш до Швейцария, наслади се на очарованието на зимата тук с преход с моторна шейна за двама или приключенски тур на Боровец и Пампорово. Или резервирай идеалното настаняване за своята ски почивка със специалните ни пакети за щастлива семейна ваканция в СПА хотел Русковец, уикенд за двама в уникалния Белчин Гардън, all inclusive празник в „Св. Иван Рилски“ СПА ризорт или истински разкош, комфорт и наслада в Катарино СПА!

Виж още от поредицата: Паспорт до… Куба, Мексико, Франция, Бразилия или Япония!

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват