Паспорт до Япония: с ритуали на хранене, дзен будизъм, икебана и красота

„ПАСПОРТ ДО…“ е новата ни блог пост поредица! Всеки месец от 2023-та тя ще те отвежда до нова и интересна дестинация, която да утоли (или разпали още повече) жаждата ти за пътешествия! Ще те потапяме в интересни истории, ще ти разказваме любопитни неща и ще ти показваме много готини преживявания, тук в България, носещи духа и усещанията на мястото и пренасящи те точно там – поне за малко. Какво ти трябва ли? Само твоят Gift Come True паспорт! Този месец той те отвежда до…

Япония – архипелаг, разположен на повече от 6000 острова, страна с древна култура и метрополно развитие, където понастоящем живеят над 50 000 столетници, а средната продължителност на живота е по-висока от тази във всяка друга страна на планетата! Това е едно чудновато и тотално различно от западния свят място, в което дрямката по време на работа е нещо  нормално, максималните закъснения на влаковете са от удивителните само 35 секунди, а оставянето на бакшиш в кафенетата и ресторантите се счита за абсолютно недопустимо. Какво още? Чети, разказваме…

Храненето е ритуал

Японската кухня е проста и същевременно изискана. Тя включва разнообразие от морски дарове, като естествено нейният най-голям принос към световната кулинария остава сушито! В миналото температурата на ориза при приготвянето на суши се е считала за толкова важна, че на жените не се разрешавало да правят суши, понеже ръцете им се смятали за твърде топли. Оризът сам по себе си продължава да бъде на почит в Япония, като той може да присъства на трапезата по всяко време, дори и на закуска! Но независимо какви ястия слагат японците на масата си, едно е изключително важно: да се хранят бавно, спокойно, наслаждавайки се на всяка хапка! Изживей японската култура на хранене с този кулинарен курс, където ще приготвиш рамен, суши и чийзкейк с матча чай. Или пък дегустирай: различни видове суши и селекция вина или специално петстепенно японско меню за двама!

Изкуството да бъдеш дзен

Западният ум е логичен и аналитичен. Източният – интуитивен. Невъзможно е да говорим за японската култура отделно от дзен будизма, тъй като тя е повлияна изцяло от неговата философия. В сърцевината му стои медитацията, чрез която човек успява да достигне надълбоко в съзнанието си и да бъде тук и сега – не в бъдещето или в миналото, а точно в настоящия момент. Един от методите, чрез които можеш да постигнеш точно това пълно отпускане и нулиране на сетивата е флотацията или безтегловното плаване, където тялото и умът достигат състояние на пълна релаксация.

Чаят е на почит

При всяко хранене японците поднасят от своя японски зелен чай! Съществуват много разновидности, като едни от най-популярните от тях са матча - неделима част от културата и историята на Япония, и гьокуро – елитен сорт със специална технология на производство. Точно три седмици преди бране, гьокуро растенията се засенчват, за да се засили техния аромат и съдържание на аминокиселини. Следват няколко месеца на отлежаване, през които гьокуро узрява и развива характерния си умами вкус: дълбок и устойчив, с фина сладост и допълващи цветно-плодови и горски нотки. Този сорт е познат още и като „чай на гениите“ благодарение на стимулиращото действие, което оказва върху мозъчната дейност! Имаш възможността да опиташ и двата вида в тази дегустация на японски зелен чай за двама в автентична чайна или с доставка на японски чай от бутикови фабрики до твоя дом.

Икебана и естетиката на цветята

От най-стари времена, японците носят в себе си безупречно чувство за естетика. Едно от най-големите доказателства за това е икебаната - японското изкуство за подреждане на цветя, превръщащо растенията и естествените материали в уникални композиции-творби със свой собствен характер. Всяка една от тях подчертава връзката между човека и природата и внася хармония в интериорните пространства. В миналото икебаните дори са се излагали в домовете на аристократите заедно с ценни произведения на изкуството, като тези помещения са се считали за най-важното място в дома и са се използвали предимно за посрещане на специални гости и събития! Можеш да внесеш точно такава творба от живи растения в своя дом с ръчно изработената уникална зелена картина от скандинавски мъх.

Тайните за разкрасяване, предавани през поколенията

Красотата на японките се отличава с фин силует, блестяща коса и най-вече – с безупречно гладка порцеланова кожа. Разбира се, генетиката играе известна роля в това, но не е всичко! Техните ритуали за красота, свързани с маските по изпитани рецепти, масажите на лицето и зеления чай, са истинската тайна. И още нещо: според тях, ефективността на козметичната грижа зависи най-вече от начина, по който се прилага и проникването  ѝ в кожата, а не толкова от марката на продукта. И точно както японките не пропускат да направят – подари си ритуал за разкрасяване! Даваме ти няколко идеи с 4-в-1 терапията за лице, грижата за гладка и сияйна кожа на лице и тяло или оптималната СПА процедура с подмладяващ масаж, отпускаща вана, фуут тай масаж на крака и солна стая.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват