Паспорт до Бразилия: за карнавала в Рио, чаша ароматно кафе и бягство в тропическите гори на Амазония

Бразилия е шестата по население страна в света и петата по големина, заемаща цели 47% от площта на южноамериканския континент. Въпреки че често става известна с футбола и с победите си на футболните първенства, които е печелила повече от всяка друга държава на планетата, Бразилия има още много какво да предложи. От огромното си биоразнообразие и безкрайни тропически гори, през божествените плажове, музиката и танците, до очарователните местни жители, които грабват туристите със своята жизнерадост и енергичност… Този месец с рубриката „Паспорт до…“ те отвеждаме точно там!

Животът е едно празненство

Всяка година, точно 40 дни преди Великден, улиците на Рио де Жанейро оживяват със завладяващи паради на музика, танци, пищни цветове и творческа страст. Жизнерадостният бразилски дух ликува под ритъма на самбата по време на едно от най-грандиозните и зрелищни празненства в света – карнавалът в Рио! В продължение на четири дни шествията от оркестри, танцьори, артисти и хора, жадни за веселба, не спират да криволичат из популярните крайплажни квартали на Копакабана, Ипанема и Леблон в една нестихваща до ранни зори фиеста. Нейната кулминация е на специално построения за карнавала Самбадром, където дефилират най-добрите школи по самба в Бразилия, подготвящи се цяла година, за да представят едно наистина уникално зрелище пред публиката от близо 100 000 души! Дори и да не можеш да присъстваш на това изключително празненство, можеш да изпиташ част от него с уроците по танци - удоволствие за духа и тялото, с уроците по музикален инструмент или с този уникален ден в света на музиката. Ако пък ти предстои специален повод, зарадвай гостите си с едно истински незабравимо огнено и пиро шоу – точно както подобава на най-зрелищните тържества!

Кафето е любов

Бразилия е най-големият производител на кафе в света, като тя допринася за повече от 1/3 от цялото световно производство. Кафе културата е толкова силно изразена, че в бразилските училища дори малките ученици могат да си купят чаша кафе. Историята на тази напитка датира хиляди години назад във времето, като съществуват различни версии за това кой и как точно я открива. Най-популярната от тях е за един човек, който отвежда козите си на паша и забелязва необичайна промяна в поведението им, всеки път щом се хранят с плодовете на едно непознато растение. Когато козарят също опитал от него, с изненада установил, че се чувства по-жизнен и енергичен. Той споделил откритието си с живеещи в близкия манастир монаси, които започнали да събират плодовете на растението и да създават отвара, която им помагала да се държат будни по време на дългите им нощни молитви. И така, от една монашеска отвара днес кафето вече е най-популярната напитка в света. Има много начини, по които можеш да ѝ се насладиш и тук: със специалната дегустация на най-доброто от Dabov Academy или на най-скъпото кафе в света – Kopi Luwak, с абонамент за кафе – за вкъщи или за офиса, с професионален курс за приготвянето на еспресо, капучино и лате арт или пък с доставка на селекция от 2 или 4 специални кафета, едно от които Brazillian Toffee с фина киселинност и шоколадова сладост. Кой е твоят избор?

Амазонските гори – „белите дробове“ на Земята

Бразилия е една от страните, които са дом на най-голямата тропическа гора на планетата – Амазония! Образувана преди 55 милиона години и разположена по поречието на величествената река Амазонка, тази удивителна екосистема е съставена от 400 милиарда дървета и неслучайно е определяна като „белите дробове“ на Земята, произвеждайки 20% от кислорода, който дишаме. Тук биоразнообразието от растения и животни е по-богато от всяка друга точка на планетата Земя и събужда изключително страхопочитание във всеки, който успее да се докосне до него. Защото да се намираш сред красотата на природата е едно от най-смислените преживявания, които можеш да си подариш! Ако не можеш да отидеш в Бразилия, довери се на магията Природа тук, в България – с тайното пътуване в прегръдката на Балкана или на величествената Рила, с пътешествието до Деветашкото плато и Крушунските водопади, с обиколката на приказния каньон на р. Вит или с разходката в спокойните води на река Велека край крайбрежна зеленина и богата фауна. А тези, които не се страхуват да приключенстват сред дивна природа отвеждаме на каяк приключение за ентусиасти, на гребена на вълната - рафтинг по Искърското дефиле, каньонинг на Шейтан дере или джип сафари с много изненади.

Виж още: Паспорт до Япония с ритуали на хранене, дзен будизъм, икебана и красота.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват