Паспорт до Франция: по пътя на хубавото вино и изисканата храна

Франция – една от най-известните и най-посещаваните дестинации в света, която всяка година привлича над 80 милиона туристи от всички точки на планетата! И не случайно – тук можеш да се насладиш, както на възхитителни забележителности, паметници на културата, музеи и галерии като Лувъра, Айфеловата кула, Нотр Дам и Версайския дворец, така и на истински шедьоври в кулинарията, винопроизводството, модата, парфюмерията и козметиката. Ако и ти не можеш да устоиш на магията на тази страна, чети по-надолу, защото нашата рубрика „Паспорт до…“ този месец те отвежда право там!

Пътят на виното

Crème de la crème. Най-доброто от най-доброто – това е френското вино. Неговата хилядолетна история и опит са довели до безупречната му репутация и неоспорим международен престиж. Освен с познатите си по целия свят сортове като шардоне, совиньон блан, мерло, кабарне совиньон и сира, френското винопроизводство е познато и със своята т.нар. „terroir” концепция. Според нея виното проявява различни характеристики, качество и вкус спрямо фактори като климатичните особености на региона, типа почва, върху която растат лозовите насаждения, надморската височина на лозето и… човека! Производството на истинското френско вино е изпипано до последния детайл без компромис: от гроздобера, през винификацията, до ферментацията и годините на дълго отлежаване… То е огледало на самите французи: премерени, изтънчени, отделящи специално внимание на хубавите неща в живота. Подари си горчиво-сладкия вкус на качественото вино с тази дегустация на 5 вина с 5-степенно меню, с вино преживяването в имението насред лозята Windy Hills, виненото SPA-сение за двама край Сандански или с този мистериозен тур, който ще те разходи из красива София и отбрани бутикови изби. И понеже хубавото вино и романтиката вървят ръка за ръка, изпращаме те на двудневно приключение за двама сред безкрайните лозя на вила Юстина или сред горите на Сакар и симфониите на щурците в Заара Естейт! В София можеш да се отдадеш на 7-степенна винено-бохемска идилия с личен сомелиер в CELLAR 52

 

По стъпките на Краля Слънце

Кралят Слънце – една от най-забележителните фигури във френската история, през чието управление тогавашната монархия преживява своя най-голям възход. Той вярва, че кралската власт има божествен произход, затова построява величествен дворец символ на неговите неограничени възможности и още по-неограничена власт. Така се ражда една от най-големите емблеми на Франция – Версайският дворец! Разкош, великолепие, величие и блясък битуват на всяка крачка от неговите 63 000 кв.м., където са изградени забележителни помещения. Едно от тях е Огледалната галерия, украсена с 357 на брой блестящи огледала, позлатени статуи и смайващи полилеи. За нея в сведенията на неизвестен автор пише: „В голямата галерия запалиха хиляди светлини и те се отразиха в огледалата, които покриват стените и в брилянтите на кавалерите и дамите. Беше по-светло от ден. Всичко блестеше в красота и величие като в някакъв сън или в омагьосано царство“. От вътрешността, съставена от 2300 стаи, през чудните градини на двореца, до самите му порти, позлатени със 100 000 златни плочи - всичко във Версай е точно такова – изящно, приказно и сякаш нереално… Постави се в обувките на най-величествените крале в историята и се потопи в истински царствени преживявания с тайното пътуване, с което ще тръгнеш назад във времето, за да надникнеш в архивите на царското семейство, с бягството в романтичния замък-винарна Шато Копса или с това царско меню за двама сред великолепен интериор и пъстра градина под открито небе!

 

Френският парадокс

Едно от най-характерните неща за французите е, че са ненадминати гастрономи и абсолютни кулинарни виртуози. Всеки регион на Франция е известен със своите емблематични ястия, като добре познати по целия свят са френската лучена супа, телешкото бургиньон, рататуй, пастетът от гъши дроб и т.нар. „ескарго“ или фрапиращите за много туристи сготвени охлюви, от които един французин изяжда средно около 500 на година! Разбира се, няма как да подминем багетите и сирената, от които, между другото, във Франция съществуват над 1000 вида. Какво обаче представлява така нареченият „френски парадокс“? Традиционният френски начин на хранене включва редовна консумация на високомаслени сирена, сметана, бял хляб и много въглехидрати и мазнини. В същото време обаче, французите по-рядко, в сравнение с други народи, страдат от онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Тайната всъщност е в паралелното редовно присъствие на хубаво червено вино на трапезата, чието богато съдържание на антиоксиданти неутрализира това влияние. И именно това създава френския парадокс, който работи в изключителна полза за французите! Разбира се, те ценят високо самия ритуал на хранене, като се хранят бавно, прекарват много време на масата и наблягат на домашно приготвените ястия. Докосни се до изкуството на френската кухня с кулинарния курс за приготвянето на палачинки и гофрети, летни френски десерти или на лесни френски сладкиши, подходящи за всеки ден. Или пък се отдай на една истинска гурме вечеря, точно както французите правят, с петстепенното меню за двама на шеф Севда Димитрова!

Виж още: Паспорт до Япония с ритуали на хранене, дзен будизъм, икебана и красота и Паспорт до Бразилия за карнавала в Рио, чаша ароматно кафе и бягство в тропическите гори на Амазония.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват