Паспорт до Куба: по екзотичните плажове на Карибите и цветните улици на Хавана

Сгушена в самото сърце на Карибите, точно между Карибско море и Атлантическия океан, Куба е един от най-красивите и харизматични острови, разположени по тези ширини. Колоритна и атрактивна, различна и темпераментна, това е страна, в която танците под ритмите на салса, ча-ча-ча и румба никога не стихват, лятото няма начало или край, защото продължава вечно, а радостта на местните от живота, въпреки всички обстоятелства, не спира да удивлява и заразява със своята неподправеност! Каним те да опознаеш (и обикнеш) Куба с нас! „Паспорт до…“ този месец те потапя в нейния далечен и тропичен чар.


Нека да е вечно лято

330 – средно толкова са слънчевите дни в Куба през годината! Климатът е топъл и влажен, а температурата през цялото време е почти еднаква – между 25 и 28° С. Интересен факт е, че в Куба е валяло сняг един единствен път през далечната 1857г. Тук условията са повече от превъзходни за плаж, но далеч не само откъм метеорология! Дълги брегови линии с чист фин пясък, тропически палми, сини лагуни, коралови рифове, тюркоазени води и истинска екзотика характеризират над 250-те плажа на територията на Куба! Подводният свят също се отличава с изключително разнообразие, като се срещат цели 900 вида различни риби. Преди да се гмурнеш в карибските води обаче открий богатствата на нашата черноморска акватория с подводното приключение в Созопол или Шкорпиловци или с преживяванията по вода и романтиката на яхта, разходката с каяк или уроците по сърф.  Или пък замини на пътешествие по тайните кътчета на южното или северното Черноморие и се убеди, че и то има не по-малко да ти предложи!


По старите улици на Хавана

Кубинската столица, Хавана, се слави като един от най-атрактивните латиноамерикански градове. Две са нейните абсолютни емблеми: първата създават пъстрите къщи, колоритните фасади и сградите в бароков стил в старата част на града, обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО, а втората са цветните ретро коли, срещащи се навсякъде в Хавана и слели се с пейзажа ѝ. Много от тези автомобили датират от 50-те години на миналия век, като един от най-добрите начини да разгледаш Хавана и да се потопиш изцяло в чара ѝ е именно чрез такава кола! Но ако кубинската столица ти е далеч, с преживяването „Златен Рожен“ ти даваме възможността да посетиш единствения по рода си в България музей за ретро автомобили и да усетиш техния неотминал чар. С този ретро джип пък ще те качим чак до Елин връх, а с този тур с Mercedes SSK потегляме на романтична обиколка в един истински легендарен автомобил!


Вкусовете на Куба

Куба е родината на лекия, изчистен и с по-осезаем вкус ром. Няма как да не си чувал и за нейните висококачествени пури: тя неслучайно си е заслужила признанието за най-добър производител на пури в света! Интересно е как през XV век, при завръщането си от Куба в Испания, първият човек, който всъщност запалва пура в Европа бива заловен от Светата инквизиция и изгорен на клада, защото според нея само дяволът може да изкарва пушек през устата си! Няколко века по-късно пурите стават изключително популярни и по нашите ширини, въпреки че първоначално, както стана ясно, те са били странно и непривично изделие… А какво да кажем за кубинската кухня? И тук кубинците не изневеряват на себе си, създавайки ястия, отличаващи се с изключителен колорит! Те обединяват влияния от африканската, азиатската и испанската кухня, като често съдържат много съставки и винаги се сервират горещи и с чаша бира или някакъв алкохолен коктейл. Опитай всички вкусове на Куба тук в България с професионалната дегустация на пури и уиски, курса за приготвяне, миксиране и разбира се, дегустиране на коктейли или с този автентичен кубински street food клас с Men in the kitchen!

Виж още от поредицата:

Паспорт до Мексико: лютиво-сладки, кисело-опияняващи и солено-морски преживяванияПаспорт до Франция: по пътя на хубавото вино и изисканата хранаПаспорт до Япония с ритуали на хранене, дзен будизъм, икебана и красота и Паспорт до Бразилия за карнавала в Рио, чаша ароматно кафе и бягство в тропическите гори на Амазония.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват