Паспорт до Мексико: лютиво-сладки, кисело-опияняващи и солено-морски преживявания

Мексико – най-старата държава в Северна Америка, десетата най-многолюдна страна на планетата и седмата държава с най-голямо езиково разнообразие в света с общо 287 говорими езика! Човешкото присъствие в Мексико датира още отпреди 30 000 години, като части от него са били населявани от маите – една от най-значимите и интересни цивилизации, които някога са обитавали Земята. Оставили своя ярък отпечатък върху мексиканската култура, именно по техните стъпки тръгваме днес с рубриката ни за пътешественици „Паспорт до…“ Мексико!

Лютото носи щастие

Едно от най-характерните неща за мексиканската кухня е разнообразието от вкусове и онази щипка парливост, дължаща се на многобройните разновидности на лютите чушки, първо култивирани именно в Мексико– 7000 години преди Христа.  Интересното при тях е, че веднъж щом се докоснат до вкусовите рецептори, лютите чушки активират център на болката в мозъка, който от своя страна, за да я успокои, по естествен начин реагира с повишено производство на ендорфин – хормонът на щастието! Ако обожаваш люто, но Мексико ти е далеч, тук в България можеш да си подариш парлив комплект от експлозивните вкусове на халапеньо, чипотле, нага и др. или да станеш част от единствения по рода си лют тур – с посещение на лютата ферма в комбинация с люта дегустация или пък с богата, нетрадиционна и разбира се, подлютена вечеря! Ако пък ти се иска да научиш всички тънкости на мексиканската кухня, приготвяйки уникално вкусни ястия, с този гъделичкащ небцето кулинарен курс ще го постигнеш!

Когато животът ти поднесе лимони…

…е време за текила! Повече от две столетия в пределите на град Текила в щата Халиско, в Мексико, се произвежда едноименната напитка. Шотовете текила, комбинирани със сол и резенче лимон, и изпивани на екс, са неизменен парти ритуал в страни по целия свят. Традиционно текилата се приготвя от ферментиралия сок на мексиканското сукулентно растение синьо агаве и сока, извличащ се от сърцевината му. Може би не предполагаш, но отнема общо около десет години, докато растението узрее достатъчно и течността може да бъде извлечена от него. Освен като самостоятелно питие, текилата намира и широко приложение в приготвянето на коктейли, които ще можеш не само да дегустираш, но и да се научиш да приготвяш сам с този супер забавен курс за коктейли за приятели с един от най-известните коктейл мастъри в България! Ако си любител и на други видове алкохол, веднага те потапяме в една уникална 7 –степенна винено-бохемска дегустация с личен сомелиер или в пътешествие в света на пивоварството – безценна емоция за всеки фен на бирата!

Мексиканските Кариби – късчета от Рая

Ярко и топло слънце, ситен бял пясък, безкраен хоризонт и море от най-чистите и бистри тюркоазеносини води… Красива картина като от пощенска картичка – точно това е пред очите ти на т.нар. Мексикански Кариби и удивителните Плая дел Кармен, Тулум, Канкун и Пуерто Морелос, разположени на брега на Карибско море. Освен с кристална чистота, водите, миещи бреговете на Мексико, се отличават и с изключително биоразнообразие от риби, корали, земноводни и морски бозайници, затова едно от най-хубавите неща, които можеш да правиш тук, е да се гмурнеш в дълбокото и да видиш с очите си красотата на целия този подводен свят! Точно както можеш да направиш и в Созопол – с урока по дайвинг сред пъстрия подводен свят на Созополската акватория и хранене на рибите или пък в Шкорпиловци – споделено гмуркане за двама! Тези пък, които предпочитат да останат над водата, отвеждаме на разходка с каяк или падълборд, на забавление без граници с флайборд, на романтично преживяване на борда на ветроходен катамаран или пък на вечерна панорамна разходка с яхта!

Виж още: Паспорт до Франция: по пътя на хубавото вино и изисканата храна, Паспорт до Япония с ритуали на хранене, дзен будизъм, икебана и красота и Паспорт до Бразилия за карнавала в Рио, чаша ароматно кафе и бягство в тропическите гори на Амазония.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват