Там, където времето е спряло… на гости на малките и живописни български села

Там, където свършва пътят. Там, където навалицата изчезва, а шумът утихва. Там, в полите на планината, с няколкото улички и малки, но уютни къщички, където всички се познават, където поздравяват топло и с усмивка, където посрещат с най-голямото гостоприемство на света и те изпращат с пълни ръце, там, където времето е спряло още отдавна, отдавна… Точно там е магията на малките български селца. Какви чудати места и хора са скътани по нашите земи и защо си заслужава да тръгнеш по дирите им разказваме ти в следващите редове.

Автентични ястия, които не можеш да опиташ никъде другаде

По вече пожълтелите страници на старите готварски тефтери, останали от баби и прабаби, стоят изписани ценни семейни рецепти, предавани поколения наред… предавани, разбира се, на жените в рода - онези, които в порядъка на патриархалното семейство са се грижили за дома, за уюта, за вкусните гозби и трапезата, която вечер събира всички заедно.  В малките български селца това все още е така. Истински автентични ястия по съхранени във времето рецепти ще ти приготвят стопанките на дома… и то как! С любов и отношение, с желание да те нагостят и да ти е вкусно, по същия начин, по който го правят за най-близките си, ще го направят и за теб – непознатият и „нетукашният“.

В с. Николчовци в габровския край леля Венче ще те научи как се прави щирникът – традиционна вита баница с щир и специални подправки, където истинският майсторлък е не в разточването, а в дърпането на корите! В Родопите пък селската кулинарна идилия се пренася в приготвянето на прочутия родопски пататник и нощувка в селото на дълголетните – с. Момчиловци, a в другия край на България, чак в Добруджа, Милена посреща гости в своята мелница, където създава живи и пресни брашна от пшеница, лимец и царевица. Тя няма да пропусне да те нагости с добруджанска рязана чорба и малай и да ти покаже как се прави автентичен лападник!

В Садово пък нашите домакини ще те посрещнат, готови да те разходят из двора си и да ти покажат своето малко стопанство, от където ще набереш пресни зеленчуци, за да приготвиш салатата за най-вкусната и уютна вечеря. Разбира се, преди това домакините ще ти разкрият тънкостите на своя специалитет: тракийски катми, изпичани на огън в семеен сач, на повече от век, с чеснова топеница! Всеки край пази своите отличителни ястия и рецепти, интересни и уникални по своему… където и да отидеш, едно е сигурно: ще се докоснеш до истински автентично гастрономическо преживяване, което трудно би могло да бъде повторено!

Вековни традиции и обичаи, разказващи история

Българското село и неговите родове пазят вековни традиции, обичаи и обреди – доказателство за невероятно богатото българско културно наследство, което за съжаление, често остава непознато и чуждо за много хора в града и извън региона. Това са традиции с висока културна стойност, голяма част от които са без аналог в света! Далеч от забързания живот и характерните за човека на съвремието материализъм и кариеризъм, именно тук, в селото, където не бързаш за никъде и живееш простичко, традицията може да бъде съхранена в най-чистия си вид. Един такъв сватбен ритуал пази селото, кацнало на прага на Родопите – с. Рибново и неговата малка затворена общност, в която още живее старият обичай на изписване на лицата на т.нар. булки „Гелина“ и лепене на лицата им с „пулчета“. Това не е ритуал, който просто ще наблюдаваш… Самият ти ще бъдеш въвлечен в него – оставяме те да поседнеш с местните, а ти ги остави да ти разкажат техните истории, да те облекат в тяхната традиционна Рибновска носия и да изпишат лицето ти според обичая!

В с. Баничан пък, в близост до град Гоце Делчев, ще се потопиш в спокойствието на старата българска традиция за плетене на шарени вълнени чорапи – точно такива, каквито са били навремето. Освен да те научат да плетеш, жените от селото ще ти разкажат и интересната история на тяхната т.нар. „огледна баница“, показвайки ти как да я приготвяш. Това са преживявания, които ще провокират съзнанието и сетивата ти и ще те потопят в едно несравнимо усещане за заедност и споделеност!

Срещи с хората от Родопите – различни, топли и сякаш идващи от друго време

Хората – тези, които създават мястото и духа, който носи то.  Те са тези, които ще те посрещнат и изпратят, които ще изпълнят престоя ти с истинска емоция и разговори, които дълго ще помниш… В Родопите живеят друг тип хора, защото тяхната реалност и техният микросвят сякаш съществуват отделно от модерната градска вселена. Още стъпвайки в родопското село, ще усетиш тяхната различна енергия, онзи любопитен, но топъл поглед, желанието им за общуване и близост и онова тяхно гостоприемство, на което не можеш да спреш да се изумяваш. Това са хора, които живеят с малко, но са готови да го споделят цялото с теб… защото на тяхната трапеза винаги има място за още един!

Каним те да приготвиш нестандартното „синдермьо“ от с. Могилица. Неговите корени идват от далечни времена и Близкия Изток, като легендите разказват, че в миналото то се е приготвяло от местните само при празнични поводи за семейството. Любителите на сладкишите пък отвеждаме право в Якоруда, за да се засладим със специалитет, който се приготвя единствено и само тук – т.нар. гаргалета. Тук ще бъркаме здраво и бързо с дървена бъркачка в голяма тенджера, поставена на нажежения огън, за да овладеем горещото тесто и да съпреживеем един истински необикновен ден с местните – различни и топли, сякаш идващи от друго време…

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват