Карта на преживяванията на открито в България с маршрути

Няма рецепта за добре прекарано време. Може да си у дома, съвсем сам, но да си прекарваш добре. Може и да си на третия етаж на Айфеловата, по залез, с любимия си човек и да си нещастен. Казват, че било до “вътрешната ти настройка”.


Все пак, съгласи се, ако си нещастен в Люлин, ще си поне мааалко по-малко нещастен, ако отскочиш до Малдивите, а?


Та така е и с топлите месеци - “ок” са си на закрито, но са далеч по-забавни навън и то придружени от запомнящи се преживявания. И тъй като сега всеки е на път, решихме да създадем една карта на преживяванията на открито в България, за да включиш лесно някое приключение към вече планираната почивка… или пък да си измислиш нов план с помощта на маршрутите по-долу. ;)

Западна България

София

Столицата често ни се струва като едно от най-скучните места, на които можем да бъдем. Но и тук има преживявания, които направо да ти предизвикат сърцетуп:

Полет с моторен делтапланер

Полет с моторен парапланер

Пилотиране на самолет

А ако пък имаш цял уикенд в София, можеш да прочетеш един по-стар наш блог пост, който ще ти даде и още някоя по-малко екстремна идея, тук.

Перник + маршрут

Полет с моторен делтапланер

… който да комбинираш с Музея на минното дело, единствен по рода си на Балканския полуостров, и популярния сред туристите в последно време яз. Пчелина.

След Освобождението в Перник живеят близо хиляда души. През 1926г. те са вече над 12 000! Този растеж се дължи на факта, че в района са открити залежи на въглища, а столицата се нуждае от такива - до момента те са били внос от чужбина. През 1891г. в Перник отваря първата държавна мина ,,Старите рудници”. Именно тя се превръща в музей.

Музеят на минното дело в Перник е уникален по рода си. Изцяло обезопасен и подходящ за деца. Той работи всеки ден от 09.00 до 16.00ч., а обиколките са на всеки кръгъл час и само с гид.

Ковачевци

Индивидуални уроци по езда

в ранчо Ел Пасо, където конете са потомци на легендарните мустанги.

Кресна + маршрут

Рафтинг по Струма

След емоциите по бързеите на реката си заслужава да се отбиеш и в Мелник. Най-малкият град в България с население около 400 души. Архитектурата е във Възрожденски стил, а градчето е обградено от небезизвестните Мелнишки пирамиди, които достигат на места около 100 м височина.

Ако пък си търсиш приятно място за нощувка и винена дегустация - Вила Синтика.

За любителите на екстремните емоции каньонинг по водопад край село Влахи е перфектното допълнение към рафтинга.

Язовир Искър

Ветроходство с катамаран

е добро бягство от София за уикенда. Разхладата на язовира и природата в района са повече от подходящи за разходка.

Луковит + маршрут

Можеш да наситиш деня с емоции със скок с бънджи от Пещера Проходна, да разгледаш местността и да се качиш до Скален манастир "Света Марина". Пътеката е доста стръмна, но гледката си заслужава.

Самоков

Самоковската котловина е разположена между няколко планини – Рила, Плана, Витоша, Верила и Ихтиманска Средна гора - и така предразполага към много приключения:

Конна езда в Рила

Офроуд с дефендер

Ихтиман

Скок с парашут

Село Буново + маршрут

Скок с бънджи

след който ти препоръчваме да се отбиеш през слабо известното село Чавдар. Там се намира Археологически парк „Тополница“, състоящ се от музейна сбирка и пет неолитни къщички, добре представящи живота и бита на неолитните хора. Впрочем, можеш да нощуваш в някоя от тях, но не очаквай модерни удобства - дори няма стъкла - те не са били открити в тази ера. :)

Съвсем наблизо е и Копривщица, където духът на Възрожденска България е все още жив.


Централна България

Велинград + маршрут

Колкото и да е изненадващо, СПА столицата предлага далеч повече от СПА.

Полет с моторен делтапланер

над красивите планински гледки е хубаво начало на деня, който можеш да продължиш с разходка до яз. Батак. Там пък има редица приключения, на които да се отдадеш:

Нийборд

Водни ски

Флайборд

Аква родео

В близост е пещера Снежанка - наричана „Перлата на Родопите” - както и село Дорково със своя Плиоценски парк (прочут с огромния предшественик на слона в центъра на експозицията) и крепостта Цепина.

Клисура

Скок с бънджи

от най-високото място за бънджи в България!

Габрово + маршрут

Скок с бънджи

Комбинирай го с посещение на Етъра - единственият в България етнографски музей на открито, който възпроизвежда живота на възрожденските българи и те пренася в едно съвсем различно време.

Хасково

Офроуд с ATV

Казанлък + маршрут

Гледките към Розовата долина отвисоко никак не са за пропускане и можеш да им се насладиш с:

Полет с моторен делтапланер

Полет с моторен парапланер

Пилотиране на самолет

Край Казанлък се намират яз. Копринка и Могила "Голяма Косматка" - Гробница на Севт III, а в самия град има музей на розата. Всяко от тези места си заслужава посещението.

Ако си готов за по-дълга разходка, задължително се качи и на връх Шипка.

Велико Търново + маршрут

Велико Търново е любим град на много от нас. Сега пътуването до него може да бъде още по-приятно с офроуд преживяване:

Офроуд с ATV

Офроуд с джип

Ендуро приключение

Еменският каньон е съвсем наблизо - живописно място, през което минава панорамна екопътека, водеща до Еменския водопад.


Източна България

Созопол + маршрут

Красивият морски град ти предлага:

Гмуркане за двама

Шнорхелинг

И макар това да е достатъчно да се наситиш на великолепни гледки, то съвсем наблизо са и нос Агалина и блатото Аркутино. Носът е популярен най-вече със своите скални образувания, наподобяващи фиорди. При по-спокойни води някои авантюристи дори скачат от скалите, които са с височина около 6 метра.

Няма канонизирана светица с името Агалина, затова се предполага, че името идва от стар езически обичай, според който при големи бури жените на рибарите в района хвърляли шепа пръст от носа в морето, за да се успокои, с думите “Να γαληνη“ (На галини). След приемане на християнството като официална религия той е бил назован Света Агалина.

Слънчев бряг + маршрут

Джип сафари

Да, а след него не е време за бар или дискотека (както предполагате за Слънчев бряг), а за разходка до нос Емине или плажуване на Иракли. Има две неща, които да знаеш, ако решиш да посетиш нос Емине:

Не си причинявай “удобството” да отидеш директно с кола дотам. Не защото пътят е черен (а той е), а защото така ще се лишиш от всички красиви гледки по пътя и ще паркираш пред мястото с най-неудоволетворяваща панорама. Пеша от село Емона до Емине е едва 30 минути лек преход и си заслужава напълно.

Не прави прехода през най-комерсиалния път. Мини през параклиса “Св. Никола”, а след това по ръба на носа (винаги хващай пътеките вляво). Там се откриват най-красивите гледки.

Синеморец + маршрут

Определено едно от най-красивите места по Южното Черноморие. Допълни посещението си там с каякинг по Велека. Естественото продължение на разходката с каяк е разходка пеш по екопътека “Птици”, която минава край реката, а след нея и на най-красивия (според нас) плаж в България - Велека. Едно китно местенце с дива растителност, пясъчни дюни, хипи бийч барове с по едва няколко дървени стола и площ 2 на 2, за да не пречат на красотата на брега, със страхотни декори от естествени материали, че и сърф училище, наблюдателници за птици и въобще... рай.

Друго място, което не трябва да пропускаш, е местност “Корабите”. Тези скали край Синеморец изключително силно напомнят на потъващи кораби. Но всъщност историята далеч не приключва дотук - смята се, че в древен Синеморец са вилнели пирати, а там те са палели огън на високите скали, за да имитират фар и да примамват търговските кораби до брега. Според друга легенда пък тук моряците и рибарите са разбивали старите и негодни лодки и кораби.

Наблизо от Нестинарка тръгва и разходка с яхта.

Бургас

В Бургас те очаква скок с бънджи, а в предния ни блог пост можеш да намериш дори още идеи за добро прекарване в морския град.

Шкорпиловци, Варна

Гмуркане за двойки има и в северния край на Черноморието - в Шкорпиловци.

Шумен + маршрут

В Шумен ще те очакват:

Полет с моторен делтапланер

Разбира се, задължителна отбивка, ако си в района, е Мадарският конник!

Избра ли си вече дестинация?

Обратно към блога

1 коментар

Само една поправка Клисура не е най-високото място за скок в България. Най-високото място е от моста Витиня, но от там в последните години е доста трудно да се скочи защото целогодишно има ремонти. Аз съм скачал от там през 2015г и от тогава, че дори и преди това мостът е забранен за скокове.

Цветан

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват