София в детайли… за един уикенд

С покачването на температурите и преполовяването на годината обикновено в главата започват да се завъртат мисли за море, планина, почивка. Лятото е и сезонът, когато най-често се случва някой приятел да се обади и да каже: „Идвам до София за няколко дни, може ли да остана при теб?“

И после следва… а къде ще ходим, какво ще правим?

И се почва едно мислене… лесно е ако е уикендът, качвате се на колата и хващате гората. Но понякога искате просто да сте си в София, а тя има много какво да предложи. Наскоро с група приятели, чужденци, ни се наложи да мислим подобна уикенд програма и наистина си направихме пълна програма – от петък до неделя.

Петъчната ни вечер започна с винена дегустация със сомелиер. Звучи наистина fancy, нали? Истината е, че всъщност нищо не е каквото си представяхме. Мястото е La Bottega Due Piani, в красивия стар център – някак си е лесно да го пропуснеш. Първоначално влизаме в съседното заведение, казваме, че имаме резервация от Gift Come True, хората ни казват да отидем нагоре, тръгваме, но какво да видиш – втори етаж няма. Връщаме се долу и питаме отново, оказва се, че заведението било следващото по улицата. Много смях. С определено приповдигнато настроение се разполагаме на една маса за четирима. Пристига сомелиерката ни и се почва вино след вино, кое от Северна Италия, кое от Сицилия, а антипастите, ммм, да кажем просто, че не останахме гладни, нито пък жадни.

уютно заведение

Вечерта ни продължи в живописен двор в един от най-скътаните барове на София – 5L, коктейлите бяха гастрономически, астрономически и изобщо феноменални. Наложи ни се да влезем вътре към 11 часа, заради регулациите за шума, но това въобще не помрачи настроението.

Седем или осем часа по-късно… спали недоспали се надигаме и отиваме на следващото ни екзотично преживяване в центъра на София. Забавна гледка сме били, един кореняк софиянец, холандец и две англичанки леко отнесени от вихъра с по чаша кафе в ръка и не съвсем отворени очи се приближаваме към Александър Невски, където ни чака нашият гид. Обикаляме места, в които с ръка на сърцето и сипейки си пепел на главата, не съм посещавал никога за многото години, живеейки в София. Влизаме в катакомбите на Света София, научаваме много детайли за трите джамии на София (а ние мислехме, че е само една). Следват Археологическият музей, скътани улички и къщи, носещи неподозирани легенди и истории и накрая всичко продължава в бар за бордни игри, където имаме шанса да се насладим на български крафт бири по избор и след това едно много нестандартно питие, което трудно ще откриете на много други места – медовина. Супер вкусна и направо ни завъртя главата.

орлов поглед на центъра на софия 

---

На другия ден станахме рано и решихме да се отдадем на един калоричен „брънч“. Мястото е Beer Box, малко далеч от центъра, но пък точно на метрото – имахме възможността да си печем бекон и халуми върху масата ни. Пийнахме си и бира, и тя беше хубава, но беконът… невероятен. Оттам – право в метрото и…

Неделя следобед продължаваме със спирка в Public Bar – ще правим коктейли, обикновено не си се представяме в амплоато на бармани, но коктейлите тук са доооста вкусни. Не, не са ни хванали да работим зад бара, след забавлението с шейкъра и някоя друга строшена чаша се наслаждаваме на приятната тераса с гледка към покривите на Ангел Кънчев и си пийваме творенията.

шейкър за коктейли

И четейки преживяванията ни от този уикенд осъзнаваме, че звучим като пълни алкохолици, но всъщност всяко едно бе съпроводено с много смях и хубави спомени, така че изобщо не ни пречи.  :)

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват