Почивка на море: 5 места, които ще поправят кофти старта на годината

Ние си падаме пътешественици. Затова освен всички други апокалиптични събития между март и юни за нас имаше +1 - не можехме просто да запалим колата и да тръгнем нанякъде. Кофти. Меко казано.


И така при първа възможност възобновихме разходките си наляво-надясно, за да можем да ви споделим как да поправите този кофти старт на годината… с почивка на море, защото така или иначе през лятото всички сме морски.


Почивка на море в Созопол

Гмуркане в красив залив

Почивка на море: 5 места, които ще поправят кофти старта на годината


Ако ще летувате на Созопол и не познавате добре града, ето основното, което трябва да знаете:


  • На плаж се ходи на Каваците или Дюни, но не и на самия Созопол.
  • Залезът се гледа край Военноморската база, близо до Миденото плажче.
  • В Стария град има много заведения с панорамна гледка към морето, оглеждайте се за тях - обикновено се стига по тесни стълбички встрани. Ние харесваме Del Muro, но ако ви се хапва нещо по-традиционно, Вятърната мелница е вашето място
  • Ако ви се пият коктейли - Малката текила.
  • На амфитеатъра почти всяка вечер има изпълнения и представления, хвърляйте по едно око за нещо интересно.

Созопол е идеалното място за гмуркане.


ПОДВОДНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ ЗА ДВАМА. СОЗОПОЛ


Ако решите да опитате, със сигурност няма да съжалявате. Повярвайте, ние сме ветерани в преживяванията, а това определено е едно от тези, за които смятаме, че човек трябва да изпита поне веднъж, ако не и повече, в живота си.


По време на гмуркането ще се изненадате колко богато на рапани, рачета, риби, морски кончета и още много е Черно море. Както казва нашия инструктор по гмуркане там - “Много хора смятат Черно море за мътно и мръсно, а истината е, че в него просто има много, много живот”. Ще имате възможност да стигнете до 5-6 м. под вода, да храните риби и раци и да се запознаете отблизо с един съвсем друг свят.


Почивка на море край Царево

Сърф в Нестинарка или падълборд по Велека

Почивка на море: 5 места, които ще поправят кофти старта на годината


Района около Царево е много предпочитан за къмпингуване. Като цяло там е място за по-диви натури, хипита, хипстъри, бохеми или просто приключенци. Не случайно именно в Нестинарка има сърф училище - не е за всеки, но за кого е, е любов от пръв поглед.


УРОЦИ ПО СЪРФ, КАЯК, ВЕТРОХОДСТВО ИЛИ ПАДЪЛ БОРД И 2 НОЩУВКИ ЗА ДВАМА КРАЙ МОРЕТО. КЪМПИНГ НЕСТИНАРКА


Освен сърф има каяк, ветроходство и падъл борд, така че няма шанс да ви е скучно.


На Нестинарка на beach bar се ходи в 35 или BarBaron, не че има голям избор, а и добре че, ако търсим противното - Слънчев. За хапване може би препоръчваме Морско в Царево, но при всички положения районът не е популярен с ядене и пиене на корем.


Близо се намира и р. Велека, по която можете да направите разходка с падъл борд или каяк.


РАЗХОДКА С КАЯК ИЛИ ПАДЪЛ БОРД ПО Р. КАРААГАЧ ИЛИ Р. ВЕЛЕКА ЗА ДВАМА

Почивка на море в Бургас

Лугата и лечебната кал в солниците на Атанасовското езеро

Почивка на море: 5 места, които ще поправят кофти старта на годината


Бургас обикновено е началната точка на всички наши морски приключения.Именно затова ни е добре познат и много любим.Хапва се в Incanto, опитайте задължително и домашната им лимонада. Вегетарианци и вегани също са добре дошли, има предложения за всички. За разлика от много други ние не сме фенове на иконата на морските ресторанти в Бургас - Златна рибка. За сметка на това има хубава прясна морска храна в Jolly Roger на морската гара.


Има три места в България, където при първото ни посещение дъхът ни е спирал - Белоградчишките скали, шоуто “Звук и светлина” в Търново и терасата на Морското казино в Бургас. Гледката е неповторима. Цялата Морска градина беше обновена преди време и сега е интересно място, където да търсите прохлада в жегите. На “Флора” -та често има разни събития или пък живи срещи с пеперуди.


На плаж в Бургас никой не ходи. От една страна това е плюс, защото става за тренировка и джогинг. От друга - хубави плажове няма много наблизо.


Силно препоръчваме да се отбиете до Атанасовското езеро или т.нар солници на Бургас. Там срещу съвсем скромна сума (има автомати, приемащи само монети, така че си пригответе дребни) можете да се потопите в розовите басейни с луга и чиста сол по дъното или в тези с лечебна кал. След това не забравяйте да се отбиете в малката сграда на “симБиотично” (работи в сряда, четвъртък и петък между 17.00 - 20.00), където ще научите, че Атанасовското езеро е дом на най-много птици в цяла България и други далеч не по-малко интересни неща. Впрочем там всеки четвъртък се правят творчески работилнички, графикът им можете да намерите тук.


Наблизо, в района на Слънчев бряг, се провежда и джип сафари.


ДЖИП САФАРИ ЗА ПРИКЛЮЧЕНСКИ НАТУРИ – ОФРОУД ШОФИРАНЕ, СТРЕЛБА, ОБЯД И ОЩЕ ИЗНЕНАДИ. СЛЪНЧЕВ БРЯГ

Почивка на море край Приморско

Беглик Таш и екопътеките към Маслен нос и залива на църквата Св. Параскева

Почивка на море: 5 места, които ще поправят кофти старта на годината


Приморско е доста популярен летен курорт, но рядко летуващите там посещават едни от най-красивите места сред природата в района - природен парк “Ропотамо”, Беглик Таш и екопътеките, тръгващи оттам.


За Беглик Таш не се доверявайте на Google Maps. Той ще ви откара до началото на пътеката за плаж Ропотамо. Преди природен парк ‘Ропотамо” има отбивка за Беглик Таш. Най-добре оставете колата още там и вървете пеш. След 15-20 минути ще стигнете, входът е 2 лв., дават ви и листче с номерца, които съответстват на номерата пред камъните. Така можете сами да си бъдете гидове.


От Беглик Таш тръгват две екопътеки - към Маслен нос и към залива на църквата Св. Параскева. Ако трябва да избирате само една, нека е Маслен нос. Но тя е и по-дълга, може би между 30-35 минути. Минава се през красива, не много гъста гора. Към края на пътеката има отбивка за скалните образувания, фиордите и Тюленовата пещера (има такава със същото име край Варна, която е далеч по-известна). Ако се отбиете, ви очакват приказни гледки, ако пък не - давайте смело към малкия плаж на Маслен нос.


До Маслен нос и залива на Св. Параскева може да се стигне и с каяк, лодка или пък ветроходна яхта/катамаран.


РОМАНТИКА ЗА ДВАМА В ЛОДКА - ВЕТРОХОДЕН КАТАМАРАН ИЛИ ВЕТРОХОДНА ЯХТА.

Почивка на море във Варна

Вечеря и нощувка в яхта

Почивка на море: 5 места, които ще поправят кофти старта на годината


Така, де, говорихме си за Бургас, не може да пропуснем и Варна. На плаж се ходи на Рапонги, но имайте предвид, че е много комерсиално място. Хапването и коктейлите в El Kapan са ни доста по вкуса, но ако на вас не ви допада, за щастие градът предлага много опции за хапване и пийване. Друго любимо място ни е Captain Cook на пристанището. Ако любим човек има повод, там са прочути с изненадите с торта и свещи фонтани на фона на избрано парче. Най-красивата гледка пък е от панорамната площадка “Галата”.


Ако търсите нещо по-нестандартно, вечеря и нощувка в яхта със сигурност ще ви се стори добра опция.


РОМАНТИКА ПОД ЗВЕЗДИТЕ: РОМАНТИЧНА ВЕЧЕРЯ И НОЩУВКА НА ЯХТА ЗА ДВАМА. ВАРНА



На “нашето море”, както всички си го наричаме, има още безброй много скрити съкровища. Открийте ги, пък ще се радваме да ги споделите и със съмишленици… като нас. ;)

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват