Да месиш хляб с кауза - повече от преживяване

Може би някой трябва да го каже - ние, хората, не сме чак толкова лоши и противно на масовото мнение видът Homo Sapiens Sapiens се характеризира с емпатичност и способност да се социализира повече от всеки друг.


В същината си ние сме грижовни създания и щедро плащаме данък чувства.


А когато един бизнес притежава тези качества, го наричаме “човечен”.

Хлебната къща


Театър на трохите или историята на Хлебните къщи

Почти всяко занимание в Хлебната къща преминава под формата на “Театър на трохите”. В него всеки е актьор в постановка, базирана на собствения му живот. Приемайки този подход, ще ти разкажем историята на един живот - този на Хлебните къщи - по това, което ни сподели Милена, част от екипа.


Първа стъпка: рисуване с брашно


“Изобразете в брашното себе си, връзката си с близък човек или нещо друго, което ще е темата на вашия “театрален” сюжет”

Хлебната къща


Хлебната къща е кауза. Място, което събира различни хора, всеки от които търси нещо различно - да сподели, да преживее топли емоции, да добие увереност, да научи нещо ново, възможностите са безкрайни.


В Хлебната къща идват хора от уязвими групи, двойки, семейства, екипи, които да правят хляб. И всеки път се оказва, че хлябът е останал малко по-назад и всъщност е бил важен разговорът… или емоцията да отвориш душата си и да “лекуваш” себе си или другите.


И ако ние трябваше да изобразим Хлебната къща с простичка рисунка върху брашното, щяхме да нарисуваме просто няколко човека, хванати за ръка.


Втора стъпка: замесването


“Кое е солта в живота ви”

Хлебната къща


Едно социално предприятие, за да работи се нуждае от финансови средства. В този случай те “идват” от тиймбидинг или двойки/семейства, които си доставят насладата да открият магията на правене на хляб заедно и така да осигурят ресурс за богатата палитра от дейности, насочени към инвалиди, хора в неравностойно положение, с други думи - различните, за които се сещаме само по Коледа.


“Кое е захарта в живота ви”

Хлебната къща


Най-сладко за Милена и екипа на Хлебната къща е, когато хората се връщат, разказват за преживяването и препращат свой близък човек при тях. Така разбират, че всичко има смисъл.


“Кое е квасът в живота ви”

Хлебната къща


Казват, че квасът е това, което кара хляба да “расте”. За Хлебната къща тази мотивация е желанието да разпространят идеята за едно такова място, където всеки да може чрез месене на хляб или хлебна терапия да се почувства по-добре, да срещне други хора и да изразява себе си.

Трета стъпка: украсяване на хляба


“Изобразете върху хляба основни за вашия живот символи”

Хлебната къща


Основните герои в историята на Хлебната къща са посетителите, доброволците и екипът, който се състои от творци на хляб, но и на музика. По време на някои от етапите музиката се създава от кухненски “инструменти” - тенджери и тигани, лъжици и вилици. Не, не е шумно, на живо тази кухненска музика е като магия.


За да изобразим най-простичко основните символи, поставяме няколко сърчица и нотички - любов и музика, основните съставки на щастието.



Последна стъпка: разказване на историята

“А сега разкажете цялата история в нашия Театър на трохите!”

Хлебната къща

Имало едно време…

Едно момиче, което обикаляло света. Това момиче имало интерес към много неща, но особено изразен той бил към читалищата и различните им форми в различните страни, както и към уличната храна според различните култури.


След като посетила много, много места тя стигнала до две заключения:


  1. Имаме нужда от места като читалищата, където заедно да творим и да общуваме.
  2. В почти всяка една страна традиционната улична храна включва хляб.

Тези две заключения на пръв поглед не са свързани, но за Надежда, основателката на Хлебните къщи, те звучали в синхрон. Тя си мечтаела за такова място, където да се запази идеята на читалищата, но чрез месене на хляб.


Хлебната къща


И защо е толкова важен хлябът? - сигурно си мислите. Защото всеки свързва аромата на прясно изпечен хляб с нещо мило. С дома.


Надежда се върнала в България и отворила малка хлебна къща в стария дом на баба си в Габрово. Така започнало всичко.


После тя се преместила да работи в София, където създала най-богатата на дейности хлебна къща.



А сега...

Хлебната къща

Безплатни хлебни терапии се провеждат всяка седмица. Някои от тях са за деца със заболявания в аутистичния спектър. За тях екипът на Хлебната къща казва, че по време на заниманията имат желание да споделят, което е много трудно в обикновени условия, а и добиват увереност, че могат да направят нещо толкова прекрасно като хляба, сами.


Други хлебни терапии се организират за бежанци и често се провеждат в комбинирана група с българи. Така хората откриват колко общо всъщност имат помежду си, обменят техники за правене на хляб, споделят си повече за различните култури и си помагат в научаването на езика. За подобен проект, наречен “Всички сме замесени от едно тесто”, който е проведен в група с деца от бежанска общност и българи, Хлебната къща печели наградата на фондация “Лале” за проект на годината. Интересно е, че в края на проекта двете групи деца стават приятели и могат да се разбират без езикови прегради.

Хлебната къща


Незрящи също се включват в заниманията на Хлебната къща и правят т.нар хляб на тъмно. Те работят по двойки със зрящ човек, който също не вижда нищо поради липсата на светлина в стаята. По време на процеса двамата души се опознават, обсъждат близки за тях теми и замесват своя хляб.


Друга дейност на Хлебната къща е “Солидарен хляб”. Всеки месец се събират доброволци, които месят и пекат хляб, който след това посредством инициативата “Храна, не война” стига до крайно нуждаещи се и бедни хора.


Дейностите са много, за щастие непрестанно стават все повече и повече - в детски болнични отделения, в затвори за младежи, хлебни терапии за хора с увреждания…


А какво предстои?


Хлебната къща


Съдбата на Хлебната къща е точно като тази на посетителите - да споделя. Да споделя методите си, терапиите и всичко научено с други хора по света, които искат да развият тази дейност.


Различни “формати” на Хлебната къща вече има на много места по света - хора от Холандия, Латвия, Америка, Англия и други страни са преминали през обучение в България, за да основат свое вдъхновяващо място у дома.


Към момента се развива платформа, през която всеки да може да се обучи онлайн как да провежда хлебна терапия и въобще как да използва месенето на хляб като средство, с което успокоява и сплотява. Екипът на Хлебната къща желае да предаде всичко, научено през годините, за което им помага екип от психолози и професионалисти по арт-терапия.


Хлебната къща



Каним ви да посетите Хлебната къща в София и да усетите уюта на това неповторимо място:


с половинката си - https://giftcometrue.com/products/bread-love-wine-make-artisan-bread


с приятели -

https://giftcometrue.com/products/make-artisan-bread-friends


с цялото семейство -

https://giftcometrue.com/products/family-artisan-bread


с деца за рожден ден -

https://giftcometrue.com/products/theatre-crumbs


с колеги -

https://giftcometrue.com/pages/team-building



А пък ако не обичате хляб, винаги можете да замесите и баница: https://giftcometrue.com/collections/all-products/products/for-the-family-tradition-a-course-of-making-a-masterful-authors-banitsa-for-two-sofia
Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват