Домашен сладолед с Гери от Gelato Fabbrica. Рецепта за сорбе

Не че сладоледът някога ни омръзва, но с идването на лятото той се превръща във фикс идея. “Хайде да си вземем по една фунийка от занаятчийското джелато” или “Хайде да си направим домашен сладолед” са чести хрумки през летните месеци. И точно на тези хрумки ще ви отговорим тук.


Пък ако искате направо да отскочите към рецептата за домашен сладолед или по-скоро сорбе горски плодове, кликнете ТУК.

Коя е Гери и какво място е Gelato Fabbrica

Домашен сладолед с Гери от Gelato Fabbrica. Рецепта за сорбе


Влизаме в Gelato Fabbrica, която е намерила своето място в центъра на София. Окото ни веднага хваща приятния леко ретро интериор. Но на всичко това обръщаме внимание, докато не видим витрината с джелато. След това мислим само за него.


Сядаме да пием кафе с Гери, основателката на Gelato Fabbrica. Продължаваме да си мислим за сладолед, но ни крепи мисълта, че след малко ще направим такъв и доволно, доволно ще го опитаме.


Как се научи да правиш джелато?


Преди да ни отговори Гери се усмихва и ни казва две думи за джелатото като цяло, което оставя впечатлението за човек, който си е спомнил нещо много мило и хубаво, което иска да запази само за себе си. Въпреки това тя решава да ни сподели.


В този спомен Гери е малко по-млада и има професионална кариера в съвсем друга сфера - фармацевтичната. Да прави сладолед ѝ е хоби. Експериментира с рецепти, а след това им се наслаждава със семейството си. След време дори си купува малка машина за сладолед, по-късно носи същата в Gelato Fabbrica и тества на нея нови рецепти в малко количество. В един момент е сигурна, че иска да направи професионална промяна. И заминава за Италия. 4 пъти, 4 различни джелато обучения като по време на последното дори практикува на място. Когато се връща в България работи в друга джелатерия, докато не решава, че е време. Време е да я има Gelato Fabbrica.

И така с много усилия, много увереност, а същевременно и въпросителни, както Гери признава - “Точно преди да открием Gelato Fabbrica започнах да се съмнявах дали правя всичко правилно, дали джелатото ни е добро” - днес това местенце процъфтява на бул. „Тодор Александров“ 17 в центъра на София и се пълни с хора, които след това се връщат отново и отново.


Така и ние от Gift Come True открихме Гери и нейната джелатерия - след като бяхме опитали и се бяхме уверили, че искаме да покажем това преживяване на добрия вкус и на своите клиенти.

Домашен сладолед... пардон, джелато с любов


Макар да не сте си го направили у дома, джелатото на Гери е домашно и занаятчийско. Всичко се прави на място в джелатерията - единствено продуктите се поръчват и доставят. Повечето са от български производители, някои по-екзотични или нестандартни съставки пък тя поръчва директно от чужбина. Но цялата друга магия е във Gelato Fabbrica. Не се използват изкуствени съставки, съмнителни прахчета за готов сладолед, нито готови бази. Джелатото ѝ се топи по-бързо, защото е истинско.


“Да правиш добро джелато не е само до вкуса” - казва Гери - “Важна е консистенцията, важно е как джелатото се “държи”, да не е прекалено течно, нито прекалено стегнато, важно е да няма водни или мастни кристали. За всеки вид сладолед има идеална пропорция от мазнини, въглехидрати/захари, протеини, няма приблизителни съставки.” “В началото тествах по много пъти, но вече с два-три опита усъвършенствам рецептите си”.


  • Ти ли мислиш рецептите?
  • Да, сядам и пиша, докато не се получи идеалната рецепта. Преди да открием, раздавах големи количества джелато на всички: приятели, съседи, познати. Всички знаеха, че тук “се раздава”. За мен обратната връзка и критиката е много важна - какво точно ти харесва и какво точно не. Вече знам, че дори нещо да не се харесва, имам уменията и възможността да го поправя бързо.

Гери разказва и как мечтае да прави и други изделия с джелато. Особено вкусно за ума ни описва как си представя нов джелато сандвич между две домашни бисквитки и със “сърце” от горски плодове. Върху това ще започне работа скоро. (Впрочем, към настоящия момент този джелато сандвич вече съществува)


  • А имаш ли любим сладолед?
  • Бих казала, че има три основни групи предпочитания: към шоколад, към млечни и ванилови, към плодови и сорбета. Аз определено имам любим - ванилията.

И тогава тя с усмивка ни споделя как прави ваниловото си джелато, което така обича. Ех, иска ни се някой да говори за нас така, както Гери за любимия си сладолед.


Време е и да отидем в кухнята и да направим своя домашен сладолед...

Рецепта за домашен сладолед - сорбе горски плодове


А ето я и рецептата на Гери за сорбе горски плодове, която да опитате у дома.


Количество: 1 кг.


Продукти:


Малини 175 гр
Ягоди 175 гр
Боровинки 175 гр
Вода 252 гр
Захар 160 гр
Глюкоза 50 гр
Брашно от рожков 3 гр
Лимонов сок 10 гр

1. Ако имате машина за сладолед, почистете я добре. Ако вашата машина е с отделна купа, която изисква предварително замразяване, поставете я във фризера поне 24 часа предварително. Ако пък нямате, преминете към следващите стъпки.


2. Пригответе захарен сироп по следния начин: загрейте леко водата. Ако имате термометър, точната температура е 40С. Докато водата е на котлона, към нея добавете захарта, предварително смесена на сухо с брашното от рожков. Разбърквайте периодично сиропа. След 2-3 минути, когато температурата е приблизително 60С, добавете глюкозата и продължете да разбърквате периодично до достигане на температура поне 85С. Не е задължително да разполагате с термометър. Просто не позволявайте на сместа да заври. Свалете от котлона преди завиране. Прехвърлете в друга купа, за да изстине по-бързо сиропът. Можете да го приготвите предния ден и да го оставите в хладилник. Така ще е отлежал необходимото време, брашното от рожков ще се е активирало и ще имате по-добър резултат.


3. Почистете и измийте плодовете.

Смелете ги с помощта на блендер или пасатор възможно най-фино. Добавете към тях охладеният захарен сироп и лимоновия сок. Лимоновият сок има за цел основно да запази цвета на плодовете. Отново блендирайте/пасирайте много добре. Трябва да получите възможно най-гладка, еднородна смес.


4. Ако нямате машина за сладолед, пропуснете следващите стъпки и оставете сместа директно във фризера, където да престои достатъчно време, за да стегне. Имайте предвид, че ако нямате машина, сорбето ще има кристалчета, което по принцип се избягва при джелатото, а и при всички сладоледи.


Домашен сладолед с Гери от Gelato Fabbrica. Рецепта за сорбе


5. Изсипете сместа в купата на машината за сладолед и следвайте инструкциите на уреда, за да приготвите сорбето.


6. Важно е да спестите температурния шок на сладоледа, от който се получават водни кристали, затова е добре съдът или кутията, в която ще го извадите, да бъде също предварително охладен. Най-добре е да се постави в камерата на хладилника или във фризера поне 10-15 минути по-рано.


7. Извадете сорбето и приберете веднага във фризера или камерата на хладилника за поне 15 минути.


Домашен сладолед с Гери от Gelato Fabbrica. Рецепта за сорбе


Вземете своята джелато дегустация още сега.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват