5 истории за Вино и Любов

Вечният спор на българина: какво се празнува на 14 февруари - Св. Валентин или Трифон Зарезан? В календара на Gift Come True датата е отбелязана просто като Ден на Виното и Любовта! Решихме да отбележим двойния празник с 5 истории и 5 предложения за подходящи подаръци.


Мистичната история за Венера Милоска

В града на любовта – Париж - в най-големия френски музей Лувъра, е статуята на Венера Милоска. Намерена преди 200 години на о. Милос от гръцки селянин, днес тя е културна икона и обект на възхищение. Един въпрос обаче продължава да бъде актуален: коя е Венера Милоска?

Мнозина считат, че статуята е посветена на гръцката богиня на любовта и красотата – Афродита (на латински „Венера“). Други вярват, че изобразява Амфитрита – богинята на морето, на особена почит на о. Милос.

Една от особеностите на статуята е в липсата ѝ на ръце. Това определено е провокация към въображението: държала ли е ябълката на греха Венера Милоска и кого са докосвали ръцете й? Арес?

Е, някои въпроси може би завинаги ще останат неразгадани… но не е ли това, което я прави толкова романтична?

Романтични са и подаръците, които влюбените си разменят на 14 февруари – но и най-семплият подарък за влюбени като бутилка вино или специален шоколад са винаги добре приети:  Кажи „Обичам те“ с бутилка вино или подари шоколад, сладко – горчивото изкушение.


Най-старото вино в света

Имаме траен „интерес“ към виното и вече сме го споделяли в статията ни за лозарски разговорник, но казвали ли сме ви, че знаем отговора на въпроса „Колко годишно е най-старото вино в света“? Днес ще ви издадем тази „тайна“.

Учените казват, че са намерени останки от керамика, съдържащи остатъчни винени съединения, отпреди 8000 години на две места южно от грузинската столица Тбилиси.

Дейвид Лордкипанидзе, директор на Грузинския национален музей, ръководещ проучването, споделя, че големите буркани, наречени „qvevri“, все още се използват при производството на вино в Грузия.

Qvevri with wine in a winery, Georgia

Qvevri с вино, винарна в Грузия

А най-старото вино, което не е направено от грозде, се вярва, че е от ориз, мед и плод и е открито в Китай 7000 пр. Хр. Е, ние предпочитаме виното от грозде. Ако сте съгласни с нас и търсите идеи за подарък за 14 февруари, ето още една идея: 5-степенна вино дегустация за двама.


Историята на джелатото [+ рецепта за сладолед с вино]

Още 3000 г. пр. Хр. азиатците са хапвали натрошен лед с различни есенции и добавки. Векове по-късно египтяните и римските императора са обичали да се глезят с купичка лед, подсладена с плодов сок.

Сицилия и Южна Италия пък имат стара традиция да смесват парченца плодове и да ги замразяват с помощта на лед и сняг от подземни пещери.

А в Доломитите, например, са съхранявали сняг от близките Алпи за направата на сладкиши от мляко, сметана, захар, яйца и естествени подсладители. Какво ли не са правели хората за няколко минутки сладост… В днешно време е много по-лесно човек да си купи сладолед или дори още по-вълнуващо - да си го направи сам. 

Но как изобщо се е запазила идеята за сладоледа и до днес? Всъщност, Франческо Прокопио дей Колтели, ресторантьор от Палермо, е човекът, популяризирал джелатото. През 1964 г. той отваря кафене в Париж и предлага в менюто си само кафе, шоколад и замразен десерт, сервиран в порцеланови чаши. Твърди се, че той е измислил и първата машина за сладолед. Замразеният десерт бързо набира популярност и се разпространява в цяла Европа. Мястото съществува и до днес, затова следващият път, когато посетите Париж, може да се отбиете в café Procope – най-старото кафене в града, което не е спирало да работи и да сервира сладолед. 

Cafe Procope, Paris, France

Cafe Procope, Париж, Франция


Ако пък искате да пробвате сами да направите сладолед в домашни условия, изпробвайте рецептата за сладолед с вино

Оригинален подарък за любим човек е WINEBOX любовният еликсир, специална селекция вина, която може да задоволи дори най-претенциозното небце. Заедно с виното ще получите „паспорт“ за всяка бутилка, за да „надникнете“ в историята й, както и информация за реколтата, купажа, аромата на виното, а също и с каква храна се съчетава най-добре. Ако пък искате да комбинирате вълшебната бутилка със сладолед – Voila! Добре дошли в Gelato Fabbrica!


Как цял свят запява една и съща (любовна) песен?

Отказваме да повярваме, че има човек, който никога не е пял хитове под душа или поне не си е тананикал в колата мелодията им. Всъщност не е ли интересно как една песен става толкова популярна и харесвана, че цял свят иска да я пее в банята с пълно гърло? Линда Пери, автор на любовни хитове като „Keeps Getting’ Better“ на Кристина Агилера, споделя пред Spotify какво трябва и какво не бива да се прави при писането на любовни песни: 

 

Следвайте емоцията

Пери споделя, когато я попитат „Какво правиш, когато блокираш и изгубиш вдъхновение?“, че никога не е имала този проблем. Защото това е проблем на хората, които мислят вместо да чувстват. Проблемите започват, когато човек се опита да анализира какво слушат хората, как някои автори са успели да създадат 5 поредни хита и още дилеми, които нямат нищо общо с креативния процес. Затова съветът на Пери е простичък: „Следвайте емоцията.“


Изяснете си профила на изпълнителя, за когото пишете песента

Нещата се променят, когато трябва да се напише песен за определен артист, защото това означава да излезете извън себе си и своя стил. Артистите са различни – един, чийто стил е мрачен и тъжен, а друг - позитивен, усмихнат и лъчезарен… Трябва да разбирате и двата свята. Може да бъде много трудно, но и много… интересно.


Не повтаряйте това, което вече си чули

Пери вече е написала много хитове, но всеки път тя се опитва да е различна. Линда Пери споделя: „Не се опитвам да подражавам на нещо, което се смята за популярно и всички слушат. Това просто ще ме превърне в обикновен текстописец. Аз вече няма да пиша от собствен опит, а от нечий чужд. Затова не дублирайте чутото, а създайте свой собствен звук.“

Ако вашата половинка има афинитет към музиката и тайно винаги ѝ се е искало да се докосне до това изкуство, то музикално приключение по избор може да бъде перфектният подарък.

Още едно музикално предизвикателствои прекрасна идея за подарък за влюбени двойки: запишете заедно песен , дори да не можете да пеете. Готови сме да се обзаложим, че догодина (а защо не и след 10) по същото време отново ще се сещате за това преживяване и ще слушате своя шедьовър.


Как се ражда „Целувката“ на Густав Климт?

Австрийският художник Густав Климт, който едва ли има нужда от представяне, създава „Целувката“ – творба за прегърната двойка, скрита зад голямо златно наметало. Той представя произведението си в критичен за своята кариера момент – по време на паническа атака, присъща на артистичните хора. Току-що получил остра критика за картините си, представени във Виенския университет, напуска Виенския сецесион, въпреки че е основател на движението. И точно тогава организира изложбата The Kunstschau (в превод от немски „Арт шоу“), по време на която представя „Целувката“. Изложбата е приета с ожесточена критика и завършва с финансов крах, но творбата жъне огромен успех. Виенското правителство закупува произведението и го обявява за национално богатство. Но какво представлява творбата? Мъж и жена, забравили за външния свят, остават недокоснати от времето и реалността. Топлина и нежност в прегръдка сред цветна леха, на ръба на бездна, заплашваща ги да изчезнат завинаги. Златен цвят в „златната фаза“ на една любов…

Ако и вие искате да изпитате заедно с любимия си човек магията на изкуството, запишете се на рисуване с вино в София или Пловдив.

А ако рисуването не е вашето амплоа, кратко пътуване с вино дегустация винаги е добра идея.

Избра ли вече своя подарък за Деня на Виното и Любовта? Защото GiftComeTrue в края на месеца на любовта с обич ще изненада трима от вас с втори ваучер, за нещо наистина прекрасно. За двама, разбира се. За споделени щастливи мигове и спомени, към които да се завръщате.

Обратно към блога

4 коментари

Записвам се за ваучер!

Катя Дилова

Тази година сме си организили романтичен Уикенд в Елена. Вино, разходка и любов.
Хубав празник на всички

Гергана Стоянова
Благодаря за интересната лекция,за любопитните факти.Храна за душата и сетивата.
Десислава

Всеки човек се сблъсква цял живот с хиляди трудности. Точно тогава животът ни се превръща във въртележка, която отброява всяка търкулната сълза и боляща въздишка. В тези моменти наистина разбираме кой е до нас. Кой ще хване ръката ни. Кой ще изтрие сълзите ни. Кой ще ни прегърне. Тихо. Без думи…
Любовта не се възпитава. Тя обитава онази част от човека, която наричаме душа – да дадеш сърцето си и тихо да обикнеш!Защото Любовта не се говори. Не се пише. Не се докосва. Любовта е уединение. На душите и сърцата. На мислите и на телата. Тя е там, където сърцето избира сбъдване. И не спира да тупти. Където си усещане. Където си мечта. Където си желание. Където те чакат. За да те усетят. За да донесеш щастие. Любовта е там, където споделената тишина е приятна. Където се усещат само ударите на сърцето. Където вълшебството се открива и се превръща в сътворена реалност.
Любовта е там, където няма Аз и Ти, а има Ние. Където има усещане за ЩЕ. Където някой тихо попива твоите сълзи. И те желае. Където в очите се чете грижа и топлота. Където прегърнатите мигове се помнят вечно. Любовта е там! Точно до теб…и ти се усмихва…

Калина Петкова

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват