Лозарски разговорник

Отново настъпи време за гроздобер! Избите и производителите се подготвят за събиране на реколтата през края на септември. А ако Вие нямате как да хванете лозарските ножици, да обуете гумените ботуши, да изчакате росата да се вдигне и да напълните плетените кошници с грозде - то поне можете да се насладите на неповторимия вкус на виното!

Бяло, червено, розе- какво ги отличава?

Бяло вино

Бялото вино се произвежда и от червен, и от бял сорт грозде. Всъщност, червеникавият цвят се получава от контакта между танина, който се съдържа в ципите на зърната и семките, и гроздовия сок. Следователно при производството на бяло вино този контакт се избягва. Танинът придава особен горчиво-тръпчив вкус, а неговата липса прави напитката в известна степен по-лека. Бялото вино обикновено съдържа до 12.5% алкохол. Вина до тази процентна стойност се считат за леки, между 12.5 - 13.5% за средни, а над 13.5% за тежки.

Червено вино

Следвайки логиката за бялото вино, червеното се произвежда с танин, тоест ципите не се отделят. Освен това то се прави единствено от червени сортове грозде. Наличието на танин, освен че придава характерния горчив вкус, е и отговорно за отлежаването на виното, което прави червеното вино далеч по издържливо от бялото. Веществото спомага и за усвояването на месото, затова следва червено вино да се сервира с месни деликатеси.

Розе

Не, розе не се прави като се смеси бяло с червено вино! Но за сметка на това техниките на производство се смесват. Розето се прави от червени сортове като ципите се остават в съда за едва няколко часа, а след това се премахват. По правило и бялото вино и розето се сервират студени.

Как да дегустираме вино?

Първа стъпка- визуална оценка

Дръжте чашата с вино на нивото на очите и я завъртете като се стараете през нея странично да преминава светлина. Завъртането на чашата помага да видим утайката, а и да се подготвим за следващата стъпка. Ако сте по-начинаещи, друг начин е след завъртането да налоните чашата и да поставите бяла салфетка зад нея, за да можете по-продължително да оцените цвета. При белите вина прозрачността и блясъкът говорят за висока киселинност. Тя прави вината по-„свежи“. Ако има замъгляване, то киселинността е по-ниска. По-студени или по-топли тонове откривате? Зеленикави или оранжеви? При червените вина яркият цвят обикновено означава, че са зряли, кафявият че са по-стари, лилавите отенъци са признак на младите вина, а тези, отлежавали в дъбови бъчви, добиват златист отенък.

Втора стъпка- оценка на аромата

Оценката на аромата е отговорна за по-голяма част от анализа на виното. Можете да усетите най-различни „нотки“ като Вашият сомелиер ще ви разясни какви са точно те и на какво се дължат. Някои ценители определят две групи: аромат и букет. Като аромат се считат миризмите от химичните съединения на ципите на гроздето със сока, а букетът може да е плодов, цветен, цитрусов и други.

Трета стъпка- вкусова оценка

Отпийте и задръжте виното за кратко в устата си. Сладко, кисело или горчиво е? Опитайте се да прецените по консистенцията му дали е леко, средно или тежко. Не забравяйте да отпивате по глътка вода между различните вина.

Къде да опитаме??

Вина от Италия

Ако искате да дегустирате вина от 5 района на Италия, а към тях да получите подходящо дегустационно меню, което да разгърне вкусовите им качества, La Bottega Monte, София, е Вашето място. Разгледайте предложението тук.

Предпочитате български заначтчийски вина?

То тогава можете да дегустирате във винарна Загрей, Първомай. Направете тур из винарната и се запознайте с целия процес на производство от гроздобера до бутилирането и етикетите. Изберете своя пакет тук

Мистичното мелнишко вино

Сортът „Широка мелнишка лоза“ е вторият по-популярност български такъв след мавруда и е разпространен само в България. Червените вина от този сорт са несравними по качества. Можете да ги опитате във Вила Мелник.  

Разгледайте още

Вижте и другите ни разнообразни предложения за винена дегистация, с които можете да направите чудесен оригинален подарък за свой близък тук.

 

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват