Зимен bucket list: идеи за Chill преживявания vs адреналин на макс [+ checklist]

Животът е прекалено пъстър, за да прекарваш зимата между четири стени, а единствената ти разходка да е тази в близкия парк. Е, има и други начини да оползотвориш свободното си време, независимо дали предпочиташ спокойствието или търсиш нова доза адреналин. Предлагаме ти цели 18 идеи за оставащите уикенди на зимните месеци. Избирай бързо, защото докато изпълниш поне няколко вече ще е дошло време да месиш тесто за козунаците. Затова продължавай да четеш, а в края на статията ще намериш checklist с всички места и приключения, които може да си свалиш и запазиш.


Chill преживяване: Приказка за снежното барбекю за двама

Бяла приказка, сладкодумен водач, барбекю и греяно вино по време на лек планински тур в района на Платото или резервата Бистришко бранище, защитен от ЮНЕСКО и обявен за “биосферен”.

Или преход със снегоходки из мистичните пътеки на Лозен планина в комбинация с автентична скара по шопски? 


Адреналин на максПолет над величествената Рила и 5 язовира с моторен делтапланер

Е да, с инструктор, разбира се, но пък с възможност да поемеш управлението! С видео заснемане ще увековечим твоята смелост за поколенията. Разбира се, това е истинско преживяване, което може да пробваш целогодишно, но зимата е само за истински екстремни типове.


Chill преживяване: Семеен снежен празник

Времената се менят, а заедно с тях и детските игри. Всеки е чувал за “стражари и апаши”, “криеница” и 99% се е грижил за тамагочи или фърби. Играл ли си като малък играта “топло и студено”, при която предмет е скрит някъде в стаята и ти трябва да го намериш? Днес те връщаме към нея сред боровете на Витоша. В рамките на 2 вълнуващи часа за цялото семействоще трябва да откриете съкровище, скрито в снега. Даваме първия жокер: някъде на територията на хижа Алеко е. А след снежното предизвикателство ще обсъдите всички забавни моменти на по чаша греяно вино за мама и тати и горещ шоколад за детето.

 

Това е чудесен начин да покажете на вашето мъниче игрите, на които сте се радвали като малки – нещо, което може да превърнете в нова семейна традиция. 


Адреналин на макс: Ски и сноуборд за начинаещи, добри и професионалисти

Звънецът удари и е време е за малко математика. Кажи ни: ако всеки ден от годината караш ски по 1 час с 10 минути почивка на всеки 10 минути каране със средна скорост от 20 км/ч колко километра ще си изминал до 2022? Дори да няма сняг на нашата indoor писта цялото семейство може да тренира според нивото и амбициите си, при това целогодишно. Или просто да се подготви за следващия уикенд на истинските писти. 

Колкото до верния отговор на математическата задачка - пишем “отличен 6” на всеки отговорил “3650 км”. 


Chill преживяване: Ела с мен в пещерата, солната пещера

Възползвай се от магията на солта, която лекува и стимулира имунната система – особено подходящо „занимание“ за зимния сезон.

 

Тайната на солните стаи е във въздуха, който е силно наситен с йонизирани частици, благодарение на специални устройства - халогенератори. Вдишвайки този въздух, дихателните пътища се пречистват, а метаболизмът се активира и изхвърля токсините от тялото. Солните стаи са оборудвани също и с умерено инфрачервено лъчение, което нормализира кръвното налягане, подобрява кръвообръщението и намалява чувството за преумора.

И още, ако си решил да откажеш цигарите през новата година, посещението на солна стая ще ти помогне по-безболезнено да преминеш през това предизвикателство, облекчавайки неприятните симптоми. 


Адреналин на макс: Преход с моторна шейна в планината

Също както в “живия” живот, с мощна моторна шейна неутъпканите пътеки и непроходимият сняг те вкарват в зимно приключение, което ще помниш дълго. Особено по маршрути, различни от стандартните, с коитода почувстваш цялата прелест на българските планини през зимата. 

 

Боровец 

Тъкмо когато си мислиш, че познаваш едно място… се качваш на моторната шейна и разбираш, че нямаш и идея от него. 

Витоша

Само на крачка от София, а е пълно с изненади… и емоции – готов ли си за среща с мечки? 

Рилските езера

Локацията бързо може да ти стане любима не само за през лятото, но и през замръзналата зима. Всеки завой крие различна гледка… а адреналинът е константно висок. 

Пампорово

Панорамната обиколка на връх Перелик и съседните хребети просто задължават да направишвеликолепни снимки от 2200 метра! Само не забравяй да тагнеш Gift Come True на снимките си.

При такъв избор единственият лимит се крие във въображението ти. 


Chill преживяване: Релаксация чрез флотация

Несъмнено заслужената почивка е най-сладка, но нека те попитаме нещо - сигурен ли си, че умееш да се презареждаш ефективно? Не бързай да ни отговаряш. Първо пробвай няколко сеанса “флотация” и после сподели - в социалните мрежи или в ревю.

Флотацията е новото име на релаксацията и трудно може да се сравни с друго преживяване от този тип. Това е терапия в капсула за безтегловно плаване с цел медитация и възстановяване на тялото или изследване на възможностите на съзнанието и ума.

Описваме капсулата като “космическо яйце” заради липсата на гравитация. Подобно на Мъртво море, това се постига чрез насищане на водата с магнезиеви сулфатни соли в количество от 300 кг. Така тялото получава нужните минерали,а кожата и косата остават изключително нежни.

С цел естествено да постигнеш медитация по време на терапията ще си в пълна тишина, тъмнина и изолация. След 30-45 минути човешкият мозък започва да генерира тета вълни, което обичайно се случва по време на сън или дълбока почивка.


Адреналин на макс: Пилотиране на самолет

Как ти звучи да се качиш на самолет, но вместо пасажер, да поемеш управлението? Ако още от сега сърцето ти прескочи удар, то със сигурност трябва да го направиш!

Разчупи рутината и виж красивите зимни пейзажи над Рилските езера, язовир Копринка, Шипка или Бузлуджа от птичи поглед.


Chill преживяване: Да построиш иглу 

Какво ли ще е да си размениш живота с ескимос за ден?! Със сигурност ще ти е доста студено, но може да е супер приключение да се поставиш в обувките (или ръкавиците) на един ескимос и заедно с цялото семейство или с приятели да построите истинско иглу.

Добър опит ако ти се наложи да посетиш най-северната точка на канадската Арктика, където температурата често е -54 градуса, а познанието как се изгражда иглу би могло да спаси живота ти.

Джо Каретак, чието призвание в живота е да бъде лидер в развитието на общности, казва , че безопасният леден дом е от твърд сняг, без много слоеве, с малки размери, за да запази максимално топлината си.

Вече знаеш тайните на ескимосите, поемай със семейството към снежна Витоша! 


Адреналин на макс: Ски под звездите

Истинско щастие е да имаш до себе си човек, с когото да споделяте обща страст и интереси, а ако това са ски или сноуборд, не изпускай следващите редове. Gift Come True те предизвиква да сложиш тикче в bucket list-а и да покараш нощно с любимия си човек по пистите на Витоша.Отлична възможност да кажеш “Обичам те” или просто “Приятелю, радвам се, че дойде“.

Само ценителите ще ни разберат… 

 


Chill преживяване: СПА-сение в планината

Предлагаме ти класика в жанра - там, където Рила, Верила, Витоша и Плана се събират… в планинския СПА хотел Белчин Гардън. Девствена природа, ски пистите на Боровец на минути, масаж след това, лековита минерална вода в прекрасен топъл басейн и “до скоро” на рутинното ежедневие.

Можеш да избереш и други посоки за твоето “СПА бягство в планината”, като например уникалното Катарино СПА или Алпин Боровец.

 


Адреналин на макс: Зимен офроуд – бял или кален

Ти избираш маршрута и модела, а компанията просто да каже “Благодаря за незабравимия ден!” Само внимавай кого каниш – подбери навити смелчаци, които да не викат силно от ужас – теренът наистина е предизвикателство.

 

Chill преживяване: код „Презареждане“

В уникалната термална и аква зона на Millenium SPA те очакват петте елемента : Вода, Огън, Въздух, Земя, Етер. Повече можеш да разбереш в платформата ни.

Адреналин на макс: Скок от балон. Готов ли си?

Колко дълго можеш да се задържиш на ръба на коша? Или предпочиташ със засилка? При всички случаи ще те снимаме, така че ще документираме безстрашието ти и в двата случая. 



Chill преживяване: Планински преход с водач

Обичаме да казваме, че ако имаш време за разходка в парка, по-добре отиди в планината.

Рекордът за най-бързо преминаване по националния маршрут принадлежи на Божидар Антонов през 2018 - 600 км от връх Ком до нос Емине за 4 дни, 8 часа и 27 мин. Е, ти си отдели между 2 и 4 часа и половина в зависимост от това кой преход ще предпочетеш. Опциите са следните

 

Преход до в. Камен Дел (1862 м)

Предлага най-добрата гледка към София и е с продължителност до 2 часа

Преходът е един от по-леките и често изминавани преходи във Витоша. Той е по-скоро разходка отколкото изкачване, защото наклонът е минимален, а разстоянието е сравнителното късо. Това го прави идеален за семеен излет. 

 

Преход до Черни връх (2290 м)

Първенецът на Витоша с продължителност до 4ч. и 30 мин.

Още в началото ще трябва да тръгнеш мотивиран, защото именно първите 30-40 минути от изкачването на серпентината, т. нар. “Стената” са най-изморителни. Щом преминеш този участък, може да направиш заслужена почивка, преди да продължиш смело към върха.

Това предложение в списъка ни е едно от любимите, защото е чудесен начин в началото на годината да си докажеш, че всяка поставена цел е постижима.  


Адреналин на макс: Вертикално, на 300 метра над земята с моторен парапланер

Ти избираш да има ли лупинги и колко, продължителност и по кое време на деня. Ние те снимаме: по –лесно после ще ти повярват. 

 


Chill преживяване: Езда в Родопско ранчо край София или Боровец

Винаги е вълнуваща и особено красива през зимата. За начинаещи или напреднали, индивидуална или за двойки, това преживяване ще те отмори, освежи и облагороди – нашите кончета са изключително интелигентни.



Адреналин на макс: Предизвикателство за двойки „Точен мерник

Стрелба с различни оръжия и общо 100! патрона. Чудесно “занимание” за студените зимни дни, нали?

 

Избери любимите си зимни приключения, натисни съответното квадратче и направи скрийншот, за да запазиш избора

Приказка за снежното барбекю Виж
Скритото снежно съкровище Виж
Солна пещера Виж
Релаксация чрез флотация Виж
Да построиш иглу Виж
Планинско СПА-сение Виж
Код „презареждане“ Виж
Планински зимен преход Виж
Конна езда в планината Виж
Полет с моторен делтапланер над Рила Виж
Indoor ски и сноуборд Виж
Планински преход с моторна шейна Виж
Пилотиране на самолет Виж
Ски под звездите Виж
Зимен офроуд Виж
Скок от балон Виж
Полет с моторен парапланер Виж
Предизвикателство за двойки „Точен мерник“ Виж
(Виж)
Приказка за снежното барбекю
(Виж)
Скритото снежно съкровище
(Виж)
Солна пещера
(Виж)
Релаксация чрез флотация
(Виж)
Да построиш иглу
(Виж)
Планинско СПА-сение
(Виж)
Код „Презареждане“
(Виж)
Планински зимен преход
(Виж)
Конна езда в планината
(Виж)
Полет с моторен делтапланер над Рила
(Виж)
Indoor ски и сноуборд
(Виж)
Планински преход с моторна шейна
(Виж)
Пилотиране на самолет
(Виж)
Ски под звездите
(Виж)
Зимен офроуд
(Виж)
Скок от балон
(Виж)
Полет с моторен парапланер
(Виж)
Предизвикателство за двойки „Точен мерник“
Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват