Виното като преживяване: гроздобер, ритуали, турове и дегустации на 6 изключителни вино локации

Пиенето на вино е преживяване. Дори отварянето на бутилката е ритуал сам по себе си, поставящ началото на толкова много празнични моменти… и не само. Неговите дълбоки корени датират около 7000 години назад във времето, а днес тръгваме по стъпките му, за да те потопим в изключителни вино преживявания, ритуали, турове и дегустации! Шест необикновени вино локации те очакват. Надникни какво са ти подготвили в следващите редове.


Ритуалите на гроздобера

Преходът между лятото и есента е белязан от един от най-вълнуващите ритуали в създаването на вино: гроздоберът. Според старите български традиции жените са били тези, които берат гроздето, защото ръцете им са по-нежни и могат да запазят всяко едно зрънце непокътнато. В миналите времена началото на гроздобера се е превръщало в празник, изпълнен с много и различни ритуали, празненства и разбира се – беритба на гроздовете сред безкрайните полета. Именно в тази магична и автентична атмосфера ще те потопи и ритуалният гроздобер в Шато Копса през септември, съчетан с древната традиция по мачкане на грозде, наред със съвременно купажиране на вино и изискан провансалки обяд. А ако не успееш да хванеш празника, наслади се на уникална вино дегустация и нощувка в бутиковия замък с ето това преживяване.


Из винарните на Мелнишкия край

Пътят на виното започва от Мелник! Традициите за лозарство и винарство тук датират повече от два века назад във времето, а градът присъства и може да бъде намерен в почти всички световни енциклопедии на виното. Самите мелничани са хора, дълбоко свързани със земята си: знаеш ли, че почти всяко мелнишко семейство отглежда лозя и произвежда вино? Едно от тези семейства стои и зад винарска изба вила Мелник, отличена сред 100-те най-добри винени дестинации в света! Именно из нея искаме да те разходим със специална вино дегустация на 6 вина, едно от които е част от частната колекция на винарната, отлежавало и пазено в трезора…

А много наблизо, във вила Синтика в Сандански, ще се насладиш на истинско винено SPA-сение за двама с дегустация на нейните премиум вина, нощувка и пълна SPA почивка. В Златен Рожен пък потегляш на ретро вино романтика за двама с включени два билета за посещение на единствения по рода си в България музей за ретро автомобили! Предлагаме ти и специален пакет с най-доброто от трите локации, за да се потопиш истински в магията на винарните от Мелнишкия край!


Вино в сърцето на София

В град, пълен с история, очарование и изненади, уникалните вино преживявания също не липсват! Не са сред полета от безкрайни лозя… но чарът им е другаде: в нестандартния замисъл, в усещането за ексклузивност, в това да превърнат един градски делничен ден във всъщност необикновено изживяване и да ти покажат, че не е нужно да отидеш далеч, за да откриеш това, което търсиш! Едно такова необикновено градско преживяване е тайният винен тур, с който ще се насладиш на красива София, сменяйки обстановката няколко пъти и дегустирайки отбрани вина от малки бутикови изби на тайни локации. Ако пък скоро имаш личен празник или очакваш гости у дома, създай една неповторима атмосфера с личен сомелиер! Той ще селектира и достави специални бутилки, пасващи на твоята вечеря, а след това ще остане, за да превърне вечерята в изискана дегустация! Няма как да пропуснем да споменем и тази бохемска дегустация в Cellar 52, създадена с много любов и отношение към виното, както и това преживяване със специална концепция, с което ще имаш възможността да опиташ 6 органични, биодинамични и натурални вина!

Виж още: уъркшоп по направа на вино – енолог за един ден, ексклузивна дегустация и тур в една от топ 3 винарните на Тракийската долина – Едоардо Миролио, както и този пикник с дегустация на вино сред лозата във вила Юстина, пренасящ те някъде под небето на Тоскана…

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват