Да запазиш щастието за себе си vs. да го споделиш

Лев Толстой е казал „Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!“. Ние казваме: ако искаш да бъдеш още по-щастлив, споделяй щастието! Редица проучвания доказват, че споделените преживявания (дори с напълно непознат!) са много по-наситени на емоции от индивидуалните такива. Човешкият мозък е устроен така, че да създава социални връзки, резонирайки с емоциите и състоянията на околните. Може би си забелязал, че често смехът на някого кара и теб самия да се смееш или пък нечий ентусиазъм заразява и теб. Изобщо, споделените преживявания ни влияят по изключително интересни начини! Точно за тях си говорим (и даваме няколко идеи) в този блог пост.

конна езда

Колкото повече, толкова повече

Проучвания показват, че се нуждаем от приблизително пет положителни преживявания, за да компенсираме всяко негативно. Това е поради склонността на човек несъзнателно да се фокусира върху отрицателните емоции и да им придава по-голяма важност. Споделяйки редовно готини преживявания със семейство, приятели и любими хора, ние си създаваме значителен „запас“ от положителни усещания, който не ни позволява да потъваме в негативното. И точно защото искрено вярваме в това, през октомври ти даваме възможността да получиш 2 ваучера на цената на 1, като споделиш тези уроци по езда с любим човек. Сред красотата на природата, в автентично ранчо, с легендарни коне и домашно приготвен обяд за двама!

Научно проверено

Да споделиш щастието е много по-хубаво от това да го запазиш за себе си! И това е научно проверено. В едно проучване участниците се включват в дегустация на шоколад на четири етапа – както на класически сладък, така и на такъв с доста странен (неприятен) вкус, като и в двата случая дегустират първо сами, а след това споделят преживяването с някого. Накрая всички участници отбелязват споделената дегустация като много по-интересна и приятна (дори в случая на „странния“ шоколад)! Според проучването споделянето на преживявания и усещането за щастие са взаимно свързани. Свободен си да тестваш теорията именно чрез дегустация на висококачествен шоколад за двама или 10-има - група от близки приятели или колеги, с които не само ще дегустирате различни видове шоколад, но и ще се опитате да ги „отгатенете“ в забавна игра.

Щастието като лек

Щастието и доброто здраве вървят ръка за ръка. Буквално! Съществува силна връзка между смислените и щастливи взаимоотношения и намаления риск от сърдечна недостатъчност, депресия, тревожност, деменция и други когнитивни и физически състояния. Когато обаче оставим тези щастливи взаимоотношения да се движат по инерция, те се изчерпват. Понякога забравяме, че това, което ни свързва са именно общите спомени и преживявания и пренебрегваме възможностите да си ги подаряваме. Сподели с близък или приятел не просто преживяване, а прилив на адреналин и силна емоция – с това офроуд ATV приключение сред Белоградчишките скали, което ще се помни!

„Ние“ звучи по-хубаво от „аз“

Споделеното преживяване е не просто готин момент в настоящето. То е предпоставка за създаване на едни наистина дълбоки, здрави и смислени взаимоотношения. Без значение какво е преживяването, самият факт, че го правим заедно ни помага да се свържем по-добре с другия и да изградим доверие. В Белчин Гардън – мястото, където се събират Рила, Верила, Витоша и Плана, басейните с лековита минерална вода, девствената природа и СПА терапиите създават така необходимото уединение, спокойствие и усещане за интимност, с които връзката преминава на друго ниво.

Щастието е в очакването

Освен, че споделените преживявания сами по себе си носят щастие, самото очакване за тях и мисълта, че нещо хубаво предстои ни зарежда с още повече положителна енергия! Както се казва - най-хубавата част от пътуването е мисълта за самото пътуване. А какво да кажем за очакването на едно тайно пътуване? Отвеждаме теб и твой любим човек на тайна локация някъде в Родопите… С него ще споделиш вълнуващата емоция на това заедно да откриете едно закътано, скрито и сгушено сред планината местенце. 

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват