Родопска идилия

източните родопи

Носят се стари предания, че Родопа била красива жена. Толкова красива, че всички – и хора, и богове – отивали да я видят, а щом я погледнели, се влюбвали в нея. Бог Хемус, обзет от ревност, я вкаменил и превърнал в планина.

Днес красотата на Родопите привлича всички „деца на града“, наситили се на блъсканицата в градския транспорт, задръстването преди онова натоварено кръстовище, вие си знаете кое, и най-вече на фините прахови частици. Краят на лятото е най-подходящото време да ги посетите- вече не е жега като за море, но е достатъчно топло и безснежно за приключения.

стара къща в Родопите

Подсещаме ви: това е и едно от златните места да опитате автентична българска кухня. Продуктите са предимно домашни, а рецептите се предават от векове. Традиционни за района са ястия като чорба от смилянски фасул, гъбена супа, родопски сач качамак, а за сладък завършек родопски палачинки, наречени марудници, или мекци, но и двете поднесени с домашно сладко. Задължително пробвайте и киселото мляко. Не за друго, а да разберете защо е наречено „кисело“. А става ли дума за напитки- няма нищо по-хубаво от чаша стоплящ душата мурсалски чай, който расте само в района около Триград.

Е, убедихме ли ви да си стегнете багажа и да потеглите още следващия уикенд? Ако да...

Планински уют в с. Гела

родопска къща

Гела е затънтено селце в най-южните Родопи, близо до Широка лъка. На всички посоки погледът среща необятна зеленина и ниски къщи с керемидени шапки, накацали по планинското било. Но не се подвеждайте по това кротко описание, защото всъщност ви чакат екстремни приключения!

По време на престоя си там ще се возите в офроуд джип 4х4 до Орлово око или Вълчи камък. Там се намират най-красивите панорамни площадки в Родопите с височина над 1500м. над морското равнище. Ще яздите коне в близост до Смолянските езера. Можете да вечеряте на открито, далеч от града, където няма светлинно замърсяване и звездите се открояват ярко, да приготвите храна на BBQи да изстудите напитките си в реката. Или да дегустирате местни млечни и месни специалитети, както и 3 вида домашно вино. А през цялото време на ваше разположение ще са сауна, парна баня и фитнес в хотелския комплекс.

https://giftcometrue.com/products/rhodope-legends-mountain-adventures-for-two?variant=12179637993566

Дивата ферма в Източните Родопи

крави в родопите

Гледали ли сте ТВ реалитито „Фермата“? Ако не, нека ви запознаем с Бети и Ники. Те са семейство с уютен дом в Източните Родопи, в който приемат гости от вече почти 15 години. Фермата към къщата е пригодена за стадо с над 1000 крави и бикове от местни аборигенни породи, което живее целогодишно на свобода по законите на дивата природа. Там има и пчели, зайци, овце и кучета, а в околността живеят много застрашени видове животни като ястреби и „домашни“ видри.

бинокъл и карта

Бети е учител по химия и биология, еколог по призвание и екскурзовод с опит, изключителен кулинар, майстор на народните танци и много положителен и усмихнат човек! Ники е е зооинженер по образование, както и фермер по призвание, безрезервно отдаден на любовта си към животните и природата.

А какво има за вас в Дивата ферма? Чака ви уникална атмосфера, разнообразие от диви обитатели, които можете да снимате и наблюдавате, възможност за конна езда и уроци по хвърляне на ласо, неподправена балканска трапеза, разходки из загадъчния район на Западните Родопи и какво ли още не.

Бети и Ники обещават, че ще дойдете като туристи, но ще си тръгнете като техни приятели, за които Дивата ферма винаги ще има топло легло.

Това е само едно от петте предложения на Ники и Бети: https://giftcometrue.com/products/the-wild-farm

Конна езда и нощувка в родопско ранчо

диви коне в Родопите

Това приключение е за истинските каубои сред вас с огън в кръвта. Ще нощувате в ранчо Дивите Родопи, където ще сте в компанията на едни великолепни животни- конете. Ранчото се намира в с. Здравец на 1300м. надморска височина, а неговите чифтокопитни обитатели са 8 на брой. Всички от които са обучени за езда и планински разходки без значение дали сте начинаещи или напреднали. Те се наричат Демон, Кодак, Доминик, Дарио, Бобо, Коко, Кавалер и Хамстер. А сред тях е винаги и кучето Ния.

двама релаксиращи в Родопите

Ще яздите из някоя от местностите: Лука, село Манастир, Чуката, Мутьови колиби. Ще минете покрай изоставени махали, къщи правени от камък и тикли, водопади. Най-известният маршрут е обиколката около местноста Лука. Той се препочита заради красивите гледки и редуващите се поляни и борови гори. По време на ездата ще научите интересни истории за местата, които посещавате.

Хайде в галоп: https://giftcometrue.com/collections/travel/products/horse-riding-overnight-rhodopes

Е, каква ще бъде вашата родопска приказка?

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват