Вкъщи ми е гурме ресторант с Мишлен звезда. 4 стъпки, с които да го постигнете

Знаем, че си мислите как това сигурно ще е от онези шеговитите текстове. И да ви кажем - хем е, хем не е. От една страна - е, защото се знаем какви сме в кухнята, изпускаме тигани, пресоляваме манджата, забравяме, че сме сложили нещо във фурната, а то ни напомня с “приятен” мирис на изгоряло.



Но от друга страна - защо пък вкъщи да не можем да се почувстваме като в Миразур в Ментон!? Защо поне да не опитаме, още повече като така или иначе в гурме ресторантите понякога ни “нагарча” от цялата тази снобарщина - пази Боже да накапем покривката или пък да се засмеем малко... изгрухтявайки.


Ще ви споделим 4 съвета как да се пренесете в гурме ресторант в едни от най-примамливи кътчета на света


Гурме ресторант в Париж



Париж е най-добре работещото клише. Градът на любовта, на светлините, на изкуството - в един момент на всички ни се иска да имаме прозорец с гледка към Айфеловата кула и да поздравяваме с “Bonjour”. Дааа, що за клише! Но пък толкова хубаво…


Обстановката на Париж

Нали помните - това е градът на любовта, светлините и изкуството. И точно на тях трябва да наблегнете.

Погрижете се да бъде романтично и китно, французите обичат цветята за декор - сложете и вие, приглушете светлините и сложете лампички, а на фон нека звучи приятна френска музика.

Френската кухня

Можете да се доверите на ресторант с доставки до дома, но можете и да приготвите нещо сами. Ако изберете второто, то трябва да обърнете внимание на две основни неща: стила и подправките.


Във Франция през началото на 18-ти век се появява така наречената haute cuisine (висша кухня), която полага основите на модерната френска кухня. С това течение се появява и първата френска кулинарна книга, рецептите в нея променят стила на готвене от Средновековието към новите техники, целящи приготвянето на по-леки ястия.


В началото на 20-ти век висшата кухня става национална за Франция и нейната модернизация налага създаването на гарнитури, вече само допълващи вкуса и аромата на ястието, а не скриващи го, както тежките сосове в миналото.



Сега на почит е кулинарният стил Nouvelle cuisine (в буквален превод нова кухня). Той е популяризиран през 1960-те и има няколко нови принципа. На първо място се отрича сложността при готвенето. Намалява се времето за приготвяне на рибата, морските дарове, дивеча, телешкото месо и зеленчуците, с цел да се запазят естествените им вкусови качества. Започват да се използват възможно най-пресните съставки и продукти, а менютата стават кратки и стегнати. Силните маринати за меса и гъстите брашнени сосове са изоставени в полза на пресни подправки, висококачествено масло, лимонов сок и оцет.

В съвременната френска кухня храната не се подправя силно. Използват се предимно сол и пипер (изненадващо, а?), горчица, чесън, босилек, розмарин и мащерка.

С няколко думи: вашето ястие трябва да е леко, не прекалено сложно за приготвяне и в никакъв случай преминало през прекалено дълга термична обработка. Наблягайте на пресните продукти и подправки, не използвайте тежки и гъсти сосове и добавяйте гарнитури, които само допълват аромата и вкуса на ястието.

Начин на сервиране във Франция


Noeuvelle cuisine освен стил за приготвяне на ястия е и стил за нейното презентиране. То следва същата линия - трябва да бъде изчистено и минималистично. Съставките трябва да бъдат ясно отличими.

Като за начало можете да изберете изчистена бяла или черна чиния и да ситуирате ястието в средата ѝ като му оставите достатъчно пространство да “диша”.

Напитките във Франция

Французите вярват, че за всяко ястие има подходящо вино. Вероятно не е съвпадение, че най-големите кулинарни постижения във Франция се случват в най-добрите райони за отглеждане на грозде.

Освен виното във Франция са популярни аперитивите (леки алкохолни напитки), които се пият преди да бъде сервирана храната, за да увеличат апетита. И диджестиви (високоалкохолни напитки) за след хранене.

Виното е задължителна част от вашата френска вечеря, така че не го пропускайте.

-> ФРЕНСКИ ВИНА С ДОСТАВКА ДО ВАШИЯ ДОМ <-


Гурме ресторант в Токио


Токио е градът с най-много ресторанти с 3 звезди Мишлен. Затова и носи прякора “световен град на гастрономията”. Може би ако опитаме от тяхната великолепна кухня, най-сетне ще разберем що е то този “умами” вкус .


Обстановката на Токио

Чарът на Токио е в многото хора, шума и цветните улици. В Париж има ресторант за рамен, наречен Kodawari Tsukiji, когато работи, той събира опашки от хора и е едно от най-любимите места за азиатска кухня на парижани. Причината е обстановката му - той пресъздава бившия рибен пазар Tsukiji в Токио заедно с всичките му локви, кофи, пликчета за риба, персоналът е с престилки и гумени ботуши, а саундтракът е шумът от улиците на японската столица, с целия му глъч и бръмчене на коли.

Не че ви казваме да превърнете кухнята си в рибен пазар, съвсем не, моля ви! Просто знайте, че за да пресъздадете Токио трябва да бъдете дръзки, странни, пъстри, а пък саундтрак от улиците на града хич не е лоша идея.

Японската кухня

Тъй като японската кухня е далечна от нашата, често ни се струва доста трудно да приготвим нещо от нея. За щастие има богат избор от ресторанти с доставки до дома, които да ви улеснят.

->АВТЕНТИЧНО ЯПОНСКО СУШИ С ДОСТАВКА ДО ВАШИЯ ДОМ <-



Ако все пак искате да си приготвите сами японско ястие, ще ви запознаем с основите на кухнята. Тя се нарича уашокуи се базира основно на ориз, мисо супа, зеленчуци, морска храна и нудли като заместител на ориза. Силно се набляга на сезонните продукти. Червеното месо, млечните продукти и мазнините (освен при пържене) се избягват. Повечето ястия са достасолени (тъкмо ако пресолите, ще кажете, че така е било по рецепта).

Обикновено се комбинират два типа ястия: 朝御飯, (gohan) т.е ориз и едно или няколко おかずokazu (гарнитура към ориза). Към тях може да се сервира и мисо супа.

Морската храна обикновено се грилова или сервира почти сурова. В други случаи, както при зеленчуците, се пържи темпура.

Фокусирайте се върху приготвянето на три ястия: бял ориз, грилована морска храна и мисо супа.

Начин на сервиране в Япония

Традиционната японска кухня отхвърля да се допират различни ястия в една чиния, затова те се сервират отделно (какво ли ще си кажат за мусаката тези хора, още повече с кисело мляко отгоре, нищо, че им е толкова любимо). Оризът се сервира в малка купичка, наречена 茶碗(или буквално “чаена купичка”). Останалите ястия се поднасят в собствени малки чинии, サラ sara, или купи, 鉢 hachi.



Обикновено се яде на малки дървени масички върху татами на пода. Сигурни сме, че можете да импровизирате относно това. Килимът си е почти татами, де!

Наблегнете върху това да сервирате всичко в отделни малки съдове.

Напитките в Япония

Най-популярната напитка в Япония е зеленият чай. Той се сервира с почти всяко ястие. Има много негови видове като един от тях е матча, който се използва и в японската чаена церемония.

-> АВТЕНТИЧЕН ЯПОНСКИ ЧАЙ С ДОСТАВКА ДО ВАШИЯ ДОМ <-

Измежду алкохолните напитки са популярни бирата, виното, уискито, както и традиционното саке, което се прави от ферментирал ориз.

Зеленият чай може да ви се струва добра опция само за закуска, но опитайте да го сервирате и с вашите японски ястия.

Гурме ресторант в Рим

Италия е голямата любов на всеки. Un amore grande, Grande come il mondo. А на храната не може да устои дори най-големият фитнес фен. Хайде стига - паста, пица - просто не можете да им кажете - “не”.

Обстановката на Рим


Ресторантите в Рим са китни и цветни, подобно на френските, и мноoого уютни. По някаква причина италианците обичат много покривките с червено каре, така че не бихме могли да си представим масата без нея.



Ако имате тераса, можете да хапнете там - не се тревожете, в много от ресторантите в Рим също е доста тясно. А за музиката е ясно, както е казал един коментиращ в YouTube - и чипс да ядете, докато я слушате, ще започне да има вкус на брускети.


Италианската кухня

Италианската кухня е една от най-популярните и присвояваните в света. Подобно на френската кухня и италианската се слави с простичко готвене - само с две или три съставки. Шефовете обръщат внимание на качеството на продуктите, а не толкова на готвенето им.

-> СРЕДИЗЕМНОМОРСКА КУХНЯ С ДОСТАВКА ДО ДОМА ВИ <-

В Северна Италия популярно е ризотото, в Централна - тортелините, а в Южна - пиците и спагетите. 


От изключителна важност е продуктите да са свежи и да са местно производство. Използват се най-различни видове паста: пене, макарони, спагети, лингуини, фусили, лазаня, ригатони, други. Всички те се правят от т.нар. твърда пшеница , която придава жълтеникав оттенък. Пастата се готви, al dente без да става прекалено мека.

Традиционните италиански менюта се състоят от 4 или 5 степени, целта им е да са продължителни, за да се прекарва повече време със семейството. Те са: aperitivo (нискоалкохолна напитка за събуждане на апетита), antipasto (разядки като брускети и сирена), primo (първо топло ястие, обикновено паста, ризото или супа), secondo (второ ястие, най-често основното, което е месо или риба с картофи), contorno (гарнитура или салата, сервират се с основното), formaggio e frutta (плодове и сирена като първи десерт), dolce (джелато или торта като тирамису), caffè и за финал digestivo (най-често ликьор).

За бърз Италиански обяд заложете на паста в компанията на чаша вино и десерт с чаша еспресо.

Начин на сервиране в Италия

Докато няма някакъв строго специфичен начин за сервиране на храната в Италия, то често се използват дървени дъски, върху които се сервират разядките, брускетите и пицата. Вие също можете да опитате.

Напитки в Италия

Най-популярната напитка в Италия е кафето и това никак не ни изненадва! Италианското кафе е еспресо или ристрето - и двете къси и силни.

-> ДОСТАВКА НА КАФЕ ДО ДОМА ВИ <-

Разбира се, виното е перфектно допълнение към всяко ястие. Италия е най-големият производител, но и консуматор на вино.

-> ДОСТАВКА НА ИТАЛИАНСКО ВИНО ДО ВАШИЯ ДОМ <-

Лимончелото пък е популярен диджестив, който е традиционен италиански лимонов ликьор.


Е, дано сме успяли да ви отведем поне за малко в един вкусен и усмихнат свят. И не забравяйте, че от нас зависи как ще се чувстваме у дома. :)

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват