Хайде на море! Време е за „под водата“ – с малките тайни на водолазите

Gift Come True - Време е за под водата

Подводният свят – цяла една вселена! Необятна, загадъчна, удивителна. Единствено онези, които се осмеляват да се гмурнат в дълбините, имат привилегията да се докоснат до красотата му.  Леко плашещо е като си помислиш, че една огромна част от океана е неизследвана и никой досега не е успял да види онова, което е закътано там и в което сe събират може би хилядолетия. Именно затова в гмуркането има толкова магия – то ти разкрива цял един свят, непокорен, неподчинен на никого. Това е част от преживяването „под вода“. Какво още? Чети, разказваме…

Gift Come True - Време е за под водата

Водолазите описват гмуркането като усещане за свобода и спокойствие на съвсем друго ниво, на което е трудно да се намери аналог. Естествено, ако се гмуркаш за първи път, най-вероятно ще се почувстваш странно. Веднъж след като се адаптираш обаче, идва точно този вътрешен покой, който те изпълва и към който ще искаш да продължиш да се връщаш още много пъти.

Gift Come True - Време е за под водата

Чувството на това да се намираш под вода е всъщност много сходно до това да си в Космоса! Двете си приличат до такава степен, че дори НАСА използва специализирани подводни станции с цел обучение на астронавти и тестване на предвидената екипировка. Както водолазите, така и астронавтите се движат по начин, който е извън контрола на земната гравитация. Същевременно, те всички носят специална екипировка, която ги защитава от околната среда, както и резервоар за непрекъснато подаване на въздух. И докато повечето от нас реално никога няма да имат шанса да излетят в Космоса, гмуркането е най-близкото до това неземно усещане, в което можем да се впуснем.

Какво друго се случва, докато се намираш под повърхността? Смешното е, че ако тепърва започваш с това начинание, е твърде вероятно в първите моменти да си леко непохватен и под водата грацията и финесът да не са най-силните ти страни. А ако си от бъбривите, гмуркането ще успее да те предизвика и на мълчание, понеже шлангът (маркучът за подаване на въздух), съвсем логично, прави говоренето трудна задача. Комуникирайки с другия без думи, ще се изненадаш колко често те са излишни и колко интересно е невербално да успяваш да „прочиташ“ всички негови мисли, нужди и желания точно в този момент.

Gift Come True - Време е за под водата

Гмуркайки се, ще разбереш, ще откриеш, ще изпиташ още много. Може би дори неща, които са си само твои, лични, които няма кой да ти разкаже, ако ти сам не тръгнеш след тях. Пробвай гмуркане и комуникация с риби в един специален Созополски залив, празнувай рожден ден с шампанско и „торта“ под водата,  а ако си в Лозенец направи това пробно гмуркане за начинаещи сам или със специален човек,  за един истински празник под водата с гмуркането за двама в Лозенец,  в Созопол или пък в Шкорпиловци. А ако си от онези щастливци и смелчаги, които вече са открили подводната красота и не искат повече да се откъснат от нея, с този водолазен четиридневен курс в Гърция, ще можеш не само да задълбочиш своите умения, но и да получиш официалния световно признат сертификат за водолази SSI Open Water Diver.

 Gift Come True - Време е за под водата

Още много морски, водни и подводни приключения можеш да откриеш тук.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват