За хората, които летят (не насън) … митове, факти и куриози от дневника на нашите пилоти - инструктори

Сезон 1

С този блог пост започваме поредица от срещи с най-интересните хора - онези, с които работим, които те посрещат лично, за да осигурят едно наистина вълнуващо и запомнящо се преживяване. Започваме с инструкторите ни, за които небето е home office, скоростта е адреналин, а земното притегляне не е значещ фактор. Интересни, различни хора, които са избрали за професия своето хоби, затова всяка среща с тях е истинска.

Стартираме с полети… надолу и без летателно средство.



БЪНДЖИ СКОКОВЕ

Велислав Малджиев – бънджи инструктор, алпинист и …създател на школи за народни танци “хорА” в София

„Когато съм в настроение, което е почти винаги, доста се забавляваме, хвърляйки хора от мостове и скали. Обичам си работата. Хайде с нас! Първо бънджи с потапяне, после с каяци по р. Дунав!“

Аз съм

Велислав Малджиев. Завършил съм НСА - „Треньор по туризъм-алпинизъм“ , втора специалност „Педагогика“ и съм лицензиран планински водач. Бънджито, като спорт, е най-близко до алпинизма – възли, инвентар, позициониране на въжетата, изчисляване на факторите на падане, отреагиране в кризисни ситуации, аварийни планове. От тази гледна точка съм един от малкото, които се занимават с това, което са учили. От 40 години танцувам народни танци.

Защо бънджи скокове?

Бънджи скокът прочиства душата и негативните мисли. Най-голямото удоволствие е да преодолееш страха си и възпиращите сили на ума, който ти казва, че това, което правиш е опасно, нашепвайки ти в главата – „не го прави“, „ти си луд“, „какво доказваш с това“. Бънджито е едно от нещата, което всеки трябва да изживее поне веднъж в живота си. Всеки скочил описва чувството по различен начин – „по-силно от оргазъм“, „това повече никога няма да го направя, но следващият път ще скоча напред“, „неописуемо“, “не зная какво ми се случи“, „не зная на кой свят съм“. Няколко пъти сме работили с организации и сме изнасяли лекции за превенция срещу дрогата – „Адреналин срещу дрога“. Това е нашата дрога.

Митове и факти

  • Много е опасно

Статистически е доказано, че рискът от смърт при бънджи скок е като при 60км пътуване с автомобил. Най-безопасните екстремни спортове с комерсиален характер, колкото и странно да ви звучи, са бънджи и парашутизъм - около 6 пъти по-безопасни от шофирането на кола, за мотори въобще не говорим.

  • Какви травми мога да получа?

Винаги може да се получи сериозна травма от типа на пристрастяване към редовно скачане, което изисква средства и време. Сега сериозно, ако не се спазят инструкциите има вероятност да те удари ластика – сцепена вежда, посинено око.

  • Ластикът няма да ме издържи

Обикновено този въпрос ни го задават предимно леки хора, което е доста забавно. Инвестирали сме много средства в инвентар и диапазонът на тежест, с който работим, е от 40 до 200кг. Ластикът ни е двойно подсигурен, окачва се на минимум три сигурни, осигурителни точки и скачащият е вързан за гети на краката + осигурителна алпийска сбруя (седалка) за цяло тяло.

  • Може да ми се отлепи ретината, да ми спре сърцето

Ако имате някакви проблеми със сърце, очи, прекарани инфаркти или инсулти, ставни проблеми, проблеми с костите или каквито и да е съмнения относно здравословното ви състояние, е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да предприемете скок с бънджи.

Трябва да знаете или "Кратки Указания за Скок с Бънджи. Следвайте, без да мислите"

  • Непреодолимо желание за бънджи скок
  • Търсене и намиране на бънджи обект
  • Установяване на контакт (от трети вид) с предлагащи услугата
  • Уговаряне на ден и час (Бъдете твърди и непреклонни. Уговорката с момчетата включва само бънджи скок)
  • Задължителен пазарлък за цената (но не и тук)
  • Телепортиране до бънджи обекта, попълване на досадните декларации и други "бюрократски идиотщини"
  • Отпускате се в ръцете на загорели (от слънцето) бънджи инструктори и скачате, без да мислите. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЕЗ ДА МИСЛИТЕ!

Най-куриозната случка, която помня

Най-малкият ни бънджи скачач, за ужас на БГ мама, е на 3 години, а най-възрастният на 80+. Куриозите при нас са ежедневие. Справяли сме се и с напълно неадекватни клиенти, ядосани сме мятали подпийнали, хвърляли сме НАТО-вски войници в деня им за отпуск, единият беше изпил бутилка вино преди скока и скочи 2 пъти, след 2рия скок повърна цялата бутилка, тогава имахме и лекар на моста (такова беше изискването) и лекарят се засмя и каза: „Ах, как хубаво го прочистихте този!“.


*Това не означава, че толерираме употребата на алкохол преди скок и силно препоръчваме да не употребявате алкохол или други субстанции преди това. Адреналинът е напълно достатъчен!

Страхувам се от…

Нямам страхове, а когато се появят - бързо ги боря.

Мечтая да…

Да изживея живота си отново.

За да усетиш адреналина на бънджи скоковете, разгледай нашите предложения тук.



ДЕЛТАПЛАНЕРИЗЪМ

Румен Тодоров - пилот – инструктор и състезател на моторен делтапланер

„Да летиш като птица и да можеш да споделиш емоцията във видео и снимки е преживяване, което всеки път е различно и все така красиво. “

Аз съм

Занимавам се с делтапланеризъм от 1984г. Инструктор на моторен делтапланер съм от 1996г. Към момента имам налетяни около 3000 часа.

Защо делтапланер?

Защото това е най-сигурното и достъпно въздухоплавателно средство.

Митове и факти

Моторният делтапланер е слабо и крехко въздухоплавателно средство. Всъщност, факт е, че е по-здрав от много ултралеки самолети.

Трябва да знаете

Съвременните делтапланери притежават качества на ултралек самолет с редица предимства – открита кабина, от която можеш да правиш прекрасни снимки и видеа с усещането, че си свободен като птица, в едно с природата.

Няма да забравя

Полета с баба Бисерка на 94г. Тя беше безмоторен пилот от втората световна война. Преди полета ми каза: „Румене, последният един месец, откакто се уговорихме за полет, не съм спала от вълнение и от притеснение дали ще дочакам деня на полета”. Всичко мина прекрасно и възвърнахме хубавите спомени на баба Бисерка.

Страхувам се от:

Недисциплинирани пилоти във въздуха.

Мечтая да:

Хората да не надскачат възможностите си и да летят безопасно, което е най-важното в съвременната ултралека авиация.

Искаш да се впуснеш в приключение с моторен делтапланер? Имаме решение за теб.



ПАРАПЛАНЕРИЗЪМ

Риманте и Цветан Цолови – семейство пилоти, световни шампиони, инструктори

“Всеки, чиято мечта е да види света отгоре и да усети свободата на полета, е добре дошъл при нас! “

Ние сме

Риманте и Цветан – семейство Цолови. Събра ни страстта към летенето. За нас парапланеризмът е спорт, начин на живот и сбъдната мечта. Днес сме родители на две прекрасни дъщери, на които предаваме нашата любов към природата, приключенията на открито и разбира се, летенето - една от най-чистите форми на свобода. Риманте е световен и европейски вицешампион по парапланеризъм в дисциплината „Целно кацане” през 2013 и 2014 г. Цветан е дългогодишен състезател в българския национален отбор по целно кацане с много отличия – две 3-ти места от Европейския шампионат, едно второ и едно трето от Световните шампионати и световна титла по парапланеризъм в дисциплината „Целно кацане” на Световния шампионат през 2017 г., сред 147 пилоти от 28 държави.

Защо парапланер?

Парапланерът е лек, маневрен, ценово достъпен, буквално за всеки. С него се прелитат стотици километри при подходящи метеорологични условия. Ако няма склон или хълм, не е беда - намираме лебедка. Въжето нежно ви изтегля на 200-300 метра в небесата и пак кеф. Ако пък във вените ви тече бензин, а не кръв, парапланерът идеално се превръща в парамотор или двуместен паратрайк. Да, двуместен паратрайк! Фактически това е най - простият и евтин начин да започнете вашия път в авиацията.

Митове и факти

  • Не мога да летя заради страх от височина

Много хора имат страх от височина. При полет с парапланер и мотоделтапланер набирането на височина е плавно и човешкият мозък има време да регистрира всяка промяна на тялото в пространството. Един елегантен и естествен начин да си помогнем сами, като се изправим срещу страха от летене.

  • Есенно-зимният сезон не е подходящ за летене

Всъщност, това е най-подходящото време за тандемни полети с моторен парапланер или мотоделтапланер. Атмосферата е наситена и спокойна, а есенните багри и заснежените полета ще оставят незабравиви спомени у вас!

  • Мога сам да се науча да летя с парапланер

Парапланерът е лесен за управление в идеални метеорологични условия. Но за съжаление, много фактори като вятър, метеорология, особености на релефа и др. правят често полета с парапланер опасен за самоуките пилоти

Трябва да знаете

Тандемният мотивационен полет може да е първата стъпка към пилотен лиценз. Настанете се удобно в седалката и се насладете на красивите гледки отвисоко.
Моторният парапланер (по-известен като паратрайк) е комбинация от парапланер и трайк с две седалки и двигател с пропелер в задната част. Това елиминира физическите усилия на пасажера (не трябва да се тича на излитане и кацане) и минимизира рисковете от контузии.

Най-куриозната случка, която помня

Риманте: Един от най - вълшебните ми моменти беше в Литва, когато два щъркела се приближиха до мен и показаха къде е термиката. Това се случва доста често в периода, когато щъркели учат децата си да летят.

Страхуваме се от

Хора с ограничен житейски мироглед, от тези, които са силни да трошат и да се оплакват, но са слаби да създават нещо красиво; от хора, нетолерантни към различните.

Мечтаем да

Живеем в мир и благодарност за всеки даден ни момент.

Запознай се на живо с Риманте и Цветан и усети от първо лице вълшебството на парапланеризма!



ПАРАШУТИЗЪМ

Радостин Велев – инструктор по скокове с парашут

„Скоковете с парашут са страст. Жените са по-смели от мъжете.“

Аз съм

Радо Велев. Занимавам се с парашутизъм вече 30 години и досега имам около 4000 скока. Лицензиран инструктор за обучение съм както на Американската Парашутна Асоциация, така и на Българския Национален Парашутен Клуб. Служих като инструктор в Българските ВМС, работил съм като инструктор и в Нова Зеландия.

Защо парашут

Скачането с парашут носи уникална палитра от чувства - от предизвикателство да надскочиш самия себе си до страх от неизвестното, от радост, свобода и необятност до желание да се връщаш в небето отново и отново. И не на последно място, парашутизмът ми даде много истински приятели.

Митове и факти

  • Парашутизмът е много опасен спорт!
  • Статистиката на Американската Парашутна асоциация за 2019г. показва, при изпълени 3,3млн. скока инцидентите на всеки 100 хил. скока са 0,45. Оказва се, че е по-опасно да караш автомобил, отколкото да скачаш с парашут.
  • Статистически, сред желаещите да скачат с парашут, жените процентно са повече.

Трябва да знаете

  • Най-страшният и преломен момент при скока с парашут е да решиш да го направиш! Веднъж взел решение, всичко останало е супер лесно и безопасно.
  • Желаещите да скачат трябва да са под 100 кг. и в добра кондиция. Това не е защото ние не харесваме едрите хора, просто парашутната система има лимит за тегло.
  • През 2014 Alan Eustace скача от 135,908 фт. (41.425 km) - най-голямата височина при скок с парашут досега.
  • Don Kellner е парашутистът с най-голям брой изпълнени скокове: 45 ХИЛЯДИ , скача от 1961г.

Няма да забравя

Когато се наложи за пръв път да ползвам запасния(резервния) парашут заради отказ на основния. При този скок скачах със съпругата си! Досега 7 пъти ми се е налагало да отварям запасен парашут.

Страхувам се от

Аз съм нормален човек, страхувам се, разбира се. Тези, които казват, че не ги е страх или лъжат, или просто са луди!

Мечтая

Парашутните скокове да станат по-достъпни, повече хора да могат да се докоснат до магията на синевата. Както е казал гениалният Леонардо Да Винчи: " Щом веднъж си опитал полета, винаги ще ходиш по земята с поглед, обърнат към небето, защото си бил там и винаги ще копнееш да се върнеш."

Докосни се до безкрайната синева! Предизвикай себе си!



ПИЛОТИРАНЕ НА САМОЛЕТ

Светослав Соломаха - пилот – инструктор на свръхлек самолет

„За да летиш не е нужно да си супер герой, с перфектно здраве и физика. Задължително, обаче, е да си отговорен и прецизен и да владееш емоциите си.“

Аз съм

На 53 години и летя от 16 годишен. Аз съм инженер по образование, но от години летя и обучавам на свръхлеки самолети, мотоделтапланери, делтапланери и парапланери. Имам опит като пилот при полети с цел фотозаснемане, селскостопански полети и планински височинни полети в България и в Непал.

Защо самолет

Обичам да летя, а самолетът и мотоделтапланерът са въздухоплавателни средства с целогодишна летателна годност. Разликата между тях е като между автомобила и мотора – в самолета е по-комфортно (има парно) и не усещаш вятъра.

Митове и факти

  • Всеки, който желае, може да пробва управлението на самолета след инструктаж и в същото време да се наслади на Казанлъшката долина, тракийските могили, язовир Копринка,, върховете Триглав , Шипка, Бузлуджа, Саръяр и други красоти, които изплуват под нас по време на полета.
  • При излитане и кацане помагам доста.
  • Не правя компромиси по отношение на сигурността. Ако метеорологичните условия са лоши, предлагам пренасрочване на полета.

Трябва да знаете

Преди полети (вечерта) не можеш да пиеш повече от една чаша хубаво червено вино и трябва да спиш 8 часа. Добре е (за двигателя) да не си с наднормено тегло. Противопоказни са сърдечно съдови болести, епилепсия и психически болести. Също и диети.

Няма да забравя

Куриозни случки се старая да нямам, защото това означава ,че нещо не съм предвидил и планирал добре. На големи височини (над Непал) са ми заспивали клиенти, които се събуждат на височина около 3500м. Избягвал съм сблъсъци с триметрови лешояди, които определено имат пропуски с оглеждането във въздуха.

Страхувам се от

Това да не започна да се вземам много на сериозно, както и от рутината.

Мечтая да

Си обуча щерките като пилоти, за да летят някой ден вместо мен, а аз да яздя кончето и двамата с него да станем шампиони по ендюрънс!

Искаш и ти да скъсаш с рутината? Усети тръпката от пилотирането на истински самолет..



ПОЛЕТ С ТОПЛОВЪЗДУШЕН БАЛОН

Марио Стойков – пилот

„Балонът е най-сигурното място да предложите брак – защото няма как да Ви откажат“

Аз съм

Марио Стойков, на 35г. и сбъднах мечтата си да създам една наистина сериозна структура за екстремни спортове, с която се гордея.

Защо балон?

Защото летящият балон е красотата и спокойствието. За мен това е най-истинското летене. Балонът с топъл въздух е като светлината в живота на хората, постигането на целите и мечтите им, точно както в приказките.

Митове и факти

  • Балонът не лети през зимата. Точно студеното време е по-благоприятно за летене с балон, тъй като горелките, които издигат балона са мощни и излъчват много топлина, а в коша става доста топло и приятно.
  • Опасно е да летиш с балон. Балонът е най-безопасното летателно средство!
  • Спазваме традициите. По стар обичай е прието да се почерпиш с шампанско по време на полет с балон!

Трябва да знаете

Балонът лети при благоприятни метеорологични условия- тоест да няма силен вятър и дъжд. Облеклото няма никакво значение. Първият балон с горещ въздух, който носи човек, е направен от братята Монголфие, които на 19 септември 1783 г. демонстрират своето изобретение пред крал Луи XVI и кралица Мария -Антоанета във френския съд в Париж. Пътниците са овца, патица и петел. Те се издигат на 480 метра. Първият полет с човек е на 15 октомври 1783 г. с Жак-Етиен Монтголифие. Материалите, които се използват за построяване на купола, т.нар. монтголифиер, са хартия, платно или коприна. За нагряване на въздуха в монтголифиера се използват пламъците на огън, които водят до нисък капацитет и малък обхват. Възраждането на балоните с горещ въздух настъпва през 60-те години на XX век, когато за нагряването на въздуха започват да се използват горелки, подсилени с пропан.

Най-куриозната случка, която помня

Дълго не можах да се разбера с двойка току-що сгодили се в небето, да напуснат коша, след като кацнахме. Отказах се след много опити да ги вразумя, качих се на колата и им донесох одеяло и една бутилка вино. На сутринта ги намерих все така в коша, кротко заспали и само скромната закуска, която им предложих ги вразуми. Балонът отново си беше мой!

Страхувам се от

Занимавам се с екстремни спортове. Адреналинът ме държи жив, едва ли има нещо, което може да ме изплаши.

Мечтая да

Приключи паниката с коронавируса.

Усети магията на полета с балон и се издигни високо! Опция е да скочиш и с бънджи от него.
Хубавите снимки са гарантирани.



Ако прочетеното е събудило твоето любопитство и вкус към екстремното, можеш да разгледаш и други наши предложения, които със сигурност качват адреналина.Време е да се предизвикаме!

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват