Уикенд по пътеките на Централна и Северна България

Да поспреш за момент, за да чуеш тишината, да почувстваш вятъра... Да се усмихнеш на слънцето и поглеждайки нагоре към небето да осъзнаеш колко малък си всъщност - това е усещането, което ти носи времето, прекарано сред природата. Усещане на заземяване и вътрешен мир, на истинска свобода. Важно е да не пропускаме възможност да си припомняме това усещане, защото отдалечим ли се от него – отдалечаваме се и от самите себе си. Затова, тръгваме по дирите му, спускайки се по пътеките на Централна и Северна България… взимаме те с нас! 

Нямаме време за губене, затова направо се хвърляме в дълбините на Деветашкото плато и спотаените насред божествената му природа пещери. Деветашката пещера, пещера Гарваница и пещера Стълбицата ни отвеждат дълбоко в земните недра… а каскадата на Крушунските водопади, свежо-зелената растителност и живопис наоколо ни пренасят в друг свят, където едва си поемаме дъх от цялата красота. След преходите намираме уют, почивка и чиста храна като от градината на баба и дядо в къщата на Онгъл. Там се отдаваме на романтиката на дивата природа с номадска езда с каракачански коне и стрелба с лък.

Оставаме напълно слети с природата в селце без кафенета, магазини и ресторанти… Там, където свършва пътят и започва планината с тайните ѝ пътеки. Там е с. Беломъжите и приказното място с най-гостоприемните стопани – Легендите Art&Forest. То ще те срещне с балканджии от Габровския балкан и техните чудни истории и традиции. Те, заедно с авторския интериор на мястото, храната от местните ферми, дневните горски преходи и изкуството на народните танци, театъра и музиката, ще те потопят в едно легендарно преживяване без аналог.

Третата пътека ни отвежда право в Североизточна България и с. Блъсково. Намираме се близо до старите столици Плиска и Преслав, Мадарският конник, язовир Цонево и Чудните скали. Бягайки от градското ежедневие, се озоваваме в Салла Естейт – едно имение насред лозови масиви с конна база от елитни коне и файтони, които ще те разходят наоколо, както и отлична винарска изба, която ще те потопи в света на виното, с неговия производствен процес и разбира се,  дегустация на селектирани вина. А през цялото време в самото имение ще се наслаждаваш на пълно спокойствие и почивка и ще усещаш любовта и вниманието на собствениците към всеки детайл.

Ето ни и вече преполовили пътя – тръгваме по четвъртата пътека, отвеждаща ни в Карловската котловина между Стара планина и Средна гора, където е разположен замъкът Шато Копса. Потъваме в неговата романтика, създадена за двама… масажи, финландска сауна, джакузи, шезлонги за релакс с гледка към билото на Стара планина, както и ретро разходка с файтон сред необятните лозови масиви. А в последната събота на май на това място изживяваш истинско вълшебство… Озовеш ли се там по това време, в ранни зори с конски впряг ще поемеш към розовите поля близо до Шато Копса за ритуалния розобер. Вперил поглед към Балкана, ще закусиш сред розовите поля и ще усетиш магията на маслодайната българска роза… преживяване, което е един път!

Оставаме на романтична вълна, този път край Велико Търново и с. Арбанаси. Подаряваме си красиви и незабравими емоции заедно! Създаваме спомени… Поемаме по хълмовете на старопрестолния град Велико Търново за фроуд преживяване с джип. После конен преход за двама… завършваме с вино дегустация в бутикова винарна „Ялово“ и разходка из избата. Връщаме се у дома щастливи, заредени, прекарали качествено време заедно… и с много случки и истории, които да разказваме.

Ето го и края на пътя ни из Северна и Централна България: село Луковит, само на един час от София и разположеният там Хотел Дипломат Плаза. Това е дизайнерски хотел с уникален по рода си интериор – всяка стая те пренася в различен край на света – от Париж, през Дубай и Чикаго, чак до Хонг Конг… А местоположението му е повече от идеално: екологично чист район с въздух с висока йонизация и прекрасна природа: Искърското дефиле и геопарк "Искър-Панега", каньонът на р. "Златна Панега“, пещера "Проходна" (т. нар. "Божиите Очи"), пещера "Свирчовица" и още… А ето една финална идея за екстремните натури: бънджи скок при пещера Проходна или с още повече адреналин: бънджи, пандюл и алпийски рапел! Ще се осмелиш ли?

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват