Уикенд по пътеките на Южна България

Пролетта – когато всичко отново оживява. Природата се пробужда и така ни задава един нов ритъм, едно по-бързо и енергично темпо, с което да наваксаме безкрайните зимни месеци на летаргия. Защото сега вече е време за друго - уикенди за ускорение, за действие… за пробуждане! Време е да тръгнем след мечтите си. А какъв по-добър начин да намерим вдъхновението за това, да се почувстваме окрилени и да си дадем „старт“, от едно бягство сред красотата на природата? Изпълнени с ентусиазъм и енергия, днес тръгваме по пътеките на Южна България… идваш ли?

Какво би била Южна България без Родопите? Първата пътека, по която ти предлагаме да поемеш води право към сърцето ѝ – Триград и скътаното до него уютно местенце, наречено Аркан Хан. Магията на боровете, безкрайните поляни, малките рекички, галопиращите коне, топлото огнище и уханието на родопската гозба там, ще ти позволят да надникнеш дълбоко в душата на Родопа планина… и да останеш вечно влюбен в нея. С гаранция няма да забравиш  маратона из едни от най-красивите (и страховити) пещери в България – Дяволското гърло, Харамийската и Ягодинската. И тъй като мястото се свързва с мита за Орфей и Евридика, ако се озовеш там на 7 август, ще „потънеш“ в местния празник, в който древни езически ритуали, останали от тракийско време, и кукерски шествия се съчетават с родопските народни песни.

Втората пътека ни отвежда до едно чудато място в Източните Родопи, където витае духът на дивото и неразривната връзка на човека с природата – „Дивата ферма“ в с. Маджарово. Ще те посрещнат усмихнатите Бети и Ники, онова готино семейство – ментори от първите няколко сезона на Фермата. Ще бъдеш заобиколен от най-различни животни, а дните ти ще преминат в приготвяне на домашно масло, кисело мляко и сирене, меленe на брашно, садене и косене, събиране на билки, пашуване по високопланинските пасища, стрелба с лък, търсене на полускъпоценни камъни по Арда… Приключението продължава с конен поход в планината до Кован КАЯ, с уникално биоразнообразие от много изчезващи растителни и животински видове, колонията от белоглави лешояди и над 25 вида грабливи птици, което е повече от половината грабливи птици, срещащи се в Европа!

Продължаваме да грабим с пълни шепи от Родопа планина. Пренасяме се в с. Устина и вила Юстина, за да си поговорим за любовта, виното и любовта към виното. Това, което те очаква там е хоризонт от безкрайни лозя - докъдето ти видят очите! Измежду тях се носи магията на сладкото грозде, горчивото вино и горчиво-сладката любов…Не се колебай да се поразходиш из лозята, фермата с редки животни и дори да риболовстваш в живописното езеро.  Комбинирай прекрасното преживяване с кратка разходка по еко пътеката до Устинския водопад и не пропускай крепостта на император Юстиниан, както и забележителната Червена църква от V- VI в.

Вече се отдалечаваме от Родопския край, но оставаме на любимата винена тематика. По пътя към Сливен се натъкваме на едно тайно място, приличащо на стар испански замък, сякаш „кацнал“ насред лозята. Става дума за Chateau Windy Hills, където „извървяваме“ пътя на гроздето - от лозето до избата, а после потъваме в наслада от отличните вина, отлежали в дъбови бъчви и прекрасната вечеря с панорамна гледка към необятни лозови насаждения.

С третото вино преживяване се озоваваме в море от 220 хектара лозя, покриващи склона на хълма „Свети Илия“ и водещи към с. Еленово и хотел „Едоардо Миролио“. Там поемаме на ексклузивeн винo тур с лек обяд и дегустация в една от топ 3 винарните в Тракийската долина. Нарочно се изгубваме в чувството на свобода и безвремие сред безкрайния разкош от лозови масиви.

Тракийската долина. Нарочно се изгубваме в чувството на свобода и безвремие сред безкрайния разкош от лозови масиви.

Последната пътека ни отвежда до брега на южното ни Черноморие само на 23 км. от Бургас. Там, където планината среща морето, където духът потъва в спокойствието на гората, а някъде в далечината погледът среща сините води на Черно море… там е с. Медово. В уютните стаи, минералните води, леките еко пътеки и домашно приготвената храна, намираме истинско спокойствие, почивка и уединение… накрая изненадващо добре ги примесваме с джип сафари и стрелба с въздушна пушка: онази мъничка щипка екстремност, придаваща още повече чар на цялото изживяване.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват