Рецепта за щастие: 10-те правила на японците за дълъг и щастлив живот

Има едно място в далечна Япония, наречено остров Окинава. На този остров, в малкото селце Охими с приблизително 3000 жители, живеят повече столетници, отколкото в която и да е друга точка на планетата. Това е една от общо 5-те т.нар. „сини зони“ в целия свят - местата, където е отчетена най-висока средна продължителност на живота. Удивителното при тези хора обаче е не просто тяхното дълголетие, а най-вече способността им да се запазят жизнени, щастливи и активни до края на дните си… Каква е рецептата за тяхното щастие? Откриваме я в 10-те правила на японската философия за дълъг и щастлив живот.

1. Остани винаги активен. Ако човек изостави онова, което обича и може да прави, той губи смисъла на живота си. Не спирай да правиш смислени неща, да се развиваш, да създаваш красота, защото по този начин обогатяваш своя свят. А има ли по-красиво и смислено нещо от изкуството? Твоето творение остава дори след самия теб… Осмели се да оставиш частица от себе си на бялото платно – вдъхнови се, твори, рисувай.

2. Приемай нещата спокойно. Бързането е обратнопропорционално на качеството на живот. Когато престанеш да препускаш, времето и животът придобиват нов смисъл. Забави темпото… гмурни се в едно СПА-сение за духа и тялото и възстанови енергията си с дълбокотъканен масаж, оказващ положително влияние върху високите нива на стрес.

3. Не яж до насита. Храни се малко по-малко, отколкото ти се иска: точно до момента, в който усетиш стомаха си пълен на 80%. Преяждането изтощава тялото, затова при храненето важи с пълна сила сентенцията, че „по-малкото е повече“. Ако искаш да овладееш не само тънкостите на японската кухня, но и нейното усещане за баланс, ела на този готварски курс, в който ще се научиш да приготвяш рамен, различни видове суши и японски чийзкейк с матча чай.

4. Обкръжи се с добри приятели. Те са най-добрият еликсир за разсейване от тревогите – с приятен разговор, съвет, съвместно забавление, споделяне, мечти... Всичко това прави съществуването по-леко и забавно. Да откриеш красотата на Белоградчишките скали заедно с най-добрите си приятели е преживяване, което е един път. ATV-тата ще ви отведат до неподозирани места и спиращи дъха природни пейзажи, които единствено могат да бъдат открити офроуд.

5. Поддържай добра форма. Както водата е бистра и чиста, когато се движи, така и тялото се нуждае от ежедневно движение, за да ти служи дълги години. Освен това, физическите упражнения водят до отделяне на хормони на щастието! Има много начини, с които можеш да вплетеш повече движение в ежедневието си… един от най-забавните от тях са танците, които носят удоволствие едновременно и на тялото, и на духа.

6. Усмихвай се. Приветливото и ведро излъчване привлича другите и релаксира самия човек. Позволи си да се откъсваш малко по-често от рутината и да си подаряваш повече възможности да се усмихваш. Защо в иначе скучната делнична вечер да не отидеш на комеди шоу с любим човек? Смехът ще е много – толкова, че най-вероятно ще успееш да направиш плочки на корема от смях!

7.Обнови връзката си с природата. Въпреки че повечето хора живеят в градовете, всички ние сме създадени като част от природата. Имаме нужда често да се връщаме към нея, за да зареждаме батериите си. В сърцето на Родопите, сред магията на боровете, поляните и рекичките, ще усетиш силния заряд на планината и най-вече ще се свържеш с природата на едно истински дълбоко ниво.

8.Бъди благодарен... на своите предци, на природата, която те дарява с въздух и храна, на своите спътници в живота, на всичко, което изпълва деня ти и те кара да се чувстваш щастлив. Посвети определен момент от деня си на благодарността – така ще увеличиш потока на щастието си. Има начини да погледнеш навътре в себе си, да развиеш духовността си и да започнеш да живееш по-съзнателно. Можеш да сведеш стимулацията на сетивата до минимум чрез флотация и да се отдадеш на медитация.

9. Живей за момента. Всичко, което имаш, е днешният ден. Използвай го по най-добрия начин, така че да си заслужава да бъде запомнен. Бъди тук и сега – без да се тревожиш за бъдещето или миналото. Скокът с парашут е преживяване, което ще ти подари несравнимо усещане за свобода, за безтегловност… по време на свободното падане нищо друго освен настоящия момент няма значение.

10. Следвай своя икигай. Някъде вътре в теб се крие една страст –талант, който изпълва със смисъл дните ти и те подтиква да даваш най-доброто от себе си. А ако все още не си го намерил, следващата ти задача е да го направиш. Кой е твоят смисъл? Открий го или се вдъхнови да вървиш смело към него с картата на мечтите.

Автори на правилата са Ектор Гарсия и Франсеск Миралес и са представени в адаптация от съвместната им книга „Икигай“.

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват