10 предложения за есенно бягство в планините в България


През есента звучи просто прекрасно да посетиш някое малко кокетно местенце из планините в България. От сега може да си представиш спокойствието, което цари в сгушеното в полите на Странджа селце и безмълвието, когато застанеш пред панорамна гледка в Пирин, или сладките приказки на чаша вино до камината след дълъг ден разходки в Стара планина. Какво по-подходящо време за всичко това от сега – през есента, златна или уютно мъгливо смълчана?! В следващите редове ще намериш 10 предложения за есенно бягство в планината.

Скритото орлово око на Лозен планина

Какво си представяш, когато някой каже „Златна есен“? Ние мислено се пренасяме в живописната и красива Лозен планина. Изолирано сякаш от целия свят, това кътче разкрива красиви гледки от връх Половрак към София, Витоша, Стара планина, Рила и я. Искър, но на всеки, посетил мястото, най-много му се иска да намери скритото орлово око…

Предлагаме ти да минеш по моста до другата страна на язовира. На близо километър от мостчето, ще дойде време да си извадиш телефона за снимки. Водата не помръдва, точно както и ти – не смееш да изпуснеш от поглед планината, защото сякаш и тя те гледа. Направи си един дълъг следобед и съчетай разходката си и с посещение до манастира Св. Спас и обяд сред вековната манастирска гора с твоята половинка или с най-близките ти приятели.

А най-хубавото е, че идеите ни може да се превърнат в реалност за нула време, защото мястото е само на 30 км от София.

Тайните кътчета на Рила планина

Ако през август си посетил Седемте рилски езера, то сега е добра идея да видиш останалите скрити красиви местенца на Рила планина. Направи си кратка еднодневна екскурзия с кола – първо мини през ранчо Рила, за да пояздиш кон и да се насладиш на обилен пикник обяд, а след това да се насочи към Национален парк „Рила“, до язовир Белмекен - най-високият язовир с насипнo изградена стена не само у нас, но и на Балканския полуостров. Гледките са магия, а планинският чист въздух действа като опиат за всеки градски човек.

В случай, че ти се иска да отскочиш дотам – разстоянието от София до язовира е приблизително 140 км, около 2 часа, за да стигнеш. Карай внимателно, защото на места пътят се стеснява, но пък е живописен и почти изцяло в дефилето на р. Крива река (ако избереш десния ръкав при разделението след Сестримо).

Панорамна гледка над планина и язовири

Ако пък носиш в себе си повече адреналин, то екстремно приключение в Рила като например, полет с моторен делтапланер над пет язовира, звучи като перфектният уикенд следобед. Ще видиш от високо (около 600 м., ако трябва да бъдем точни) я. Диканя, я. Извор, я. Пчелина, я. Стефаново и я. Дяково и дори ще имаш възможност и ти самият да заемеш пилотското място.

Която и опция да избереш, Рила планина има много какво да предложи и няма да сбъркаш.

Природните феномени на планината Пирин

Пирин, Пирин, о.. Пирин! Колкото и пъти да посетиш тази част на България, ще искаш пак да отидеш. Е, когато го решиш, непременно мини през Мелник за чаша вино, но най-вече се постарай да стигнеш до Мелнишките земни пирамиди. Всъщност, въобще не чакай подходящия момент – за това място си струва да тръгнеш още следващата събота.

Мелнишките пирамиди са уникално творение на природата и определено ще събудят въображението ти. Отдалеч може да ги оприличиш на изваяни от глина скулптури, на планински върхове или дори на куполи на готически църкви. Площта им се разпростира на цели 50 кв. км. Височината им достига 100 м, а на места пирамидите са напълно отвесни. Ако се върнеш на това място след години, вероятно ще видиш леко по-различна гледка, защото външният им вид се изменя с времето под влиянието на многобройни природни процеси. Природно чудо само на 2 часа път от София!

Дивите чудеса на Родопите

Родопски легенди в село Гела

Вълшебството на село Гела няма как да ти омръзне. Легендите разказват, че Орфей - тракийският певец - е бил родом от с. Гела в Родопите. Там е толкова красиво, че даже времето спира… буквално! Е, да – учените си обясняват това с факта, че мястото има силно магнитно поле, но ние предпочитаме да го отдаваме на живописните гледки. Може да съчетаеш посещението си с няколко родопски приключения в района – разходка с 4х4 джип до Орлово око или Вълчи камък и езда в конна база на Смолянските езера.

Изследователски приключения в дивата природа на град Маджарово

Ако пък ти се иска да направиш нещо по-различно и много приключенско през уикенда, как ти звучи идеята за вечерно фотосафари до скривалището на „домашната“ видра? В източната част на Родопи, на брега на река Арда, се намира мястото точно за това – град Маджарово. Ще се натъкнеш също на Природозащния център „Източни Родопи“, който работи за опазването на природата в този регион. Там ще чуеш увлекателна информация, представена по интерактивен начин, за живота на лешоядите, а чрез експедиция ще им се порадваш и на живо в дивата природа. А за вечеря Бети от „Фермата“ лично ще ти сготви вкусно прясно телешко със зеленчуци от градината. Хващай раницата и тръгвай. Дивото те зове!

Могъществото на Стара планина

Мащабите на Стара планина са такива, че на човек един живот няма да стигне, за да обиколиш всички райски кътчета от нея. Ако си се запътил натам обаче – не подценявай красотата на природния парк Врачански Балкан и интересните ледени образувания на пещера Леденика.

Разнообразие и живопис във Врачански Балкан

С разнообразието си от флора и фауна Врачанският Балкан може да те накара да изгубиш представа за времето само в разходки сред разнообразни гори, срещи с животни на една ръка разстояние и необятност. Паркът е с големина 80 кв. км, което е повече от цялата площ на гр. Балчик. Ще откриеш два пояса гори само от букови и дъбови дървета, но също може да се полюбуваш и на липа, орех и бор – истински рай и страхотен начин да се наситиш с кислород.

На територията живеят повече от 180 вида птици и е силно вероятно да срещнеш диви котки, някое таралежче, много сърнички и видри.

Във Врачанския Балкан има толкова много водопади, че би било трудно да не видиш поне един. Оглеждай се обаче за водопад Боров камък. Намира се в близост до село Згориград и се спуска от височина около 60 м, което се равнява на повече от 18-етажна сграда.

Възможностите са толкова много, че само един ден няма да ти е достатъчен, но никога не е късно да се върнеш отново… на любима дестинация.

Приключение на тъмно в пещера Леденика

Една от най-интересните пещери е именно Леденика и определено има защо да е отбелязана в списъка на 100-те Национални туристически обекта в България. Дължината ѝ е общо 300 м, а вървейки, ще преминаваш през 10 естествени зали. Няма как да не видиш „Езерото на желанията“, което се е образувало в следствие на това, че някога пещерата е била изцяло пълна с вода. Днес суеверието повелява, че ако си потопиш ръката и си пожелаеш нещо, то със сигурност ще се случи. Е, внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се сбъдне.

В „Концертната зала“ образуванията са с какви ли не имена – Крокодилът, къщичката на Баба Яга, Главата на Великана... А дали визията им си отговаря на наименованието, това оставяме изцяло на твоето въображение.

За останалите зали предлагаме ти да продължиш разказа – затова слагай зимното яке, подготви си желание и тръгвай към следващото приключение!

Селата на Странджа

Наричат Странджа „малката сестра на Стара планина“. Времето е спряло в други векове, а ти се надяваш да се изгубиш някъде там, за да си откраднеш глътка спокойствие.

Село Българи – последното българско място за нестинарство

Селцето се намира на близо 17 km от Царево, заобиколено почти изцяло от красиви речни долини. Отидеш ли там, покачи се върху хълма над р. Караагач, където е тракийската и късноантична крепост. Няма да съжаляваш, а това е малка част от селското ти приключение този път. Тук си най-вече заради автентичността на българското нестинарство.

Единствено в село Българи то е запазено в оригиналния си вид, обикновено като дарба се предава от поколение на поколение в рамките на няколко рода. Традицията повелява в нощта на Св. Св. Константин и Елена първо най-възрастните нестинари да обиколят жаравата 3 пъти, като веднъж те минават на кръст през средата. След това младите нестинанарки започват да танцуват боси, като се смята, че те изпадат в транс и изгубват контакт с околния свят. Така те създават впечатление, че носят свърхестествена сила, вселила се в „избраниците“. Една от големите загадки на този ритуал е, че след танца нестинарите нямат обгаряне по стъпалата, а молитвата към висшите сили е за сполука и предпазване от болести.

Село Варвара – красавицата на Черно море

Тук можем само да спорим дали мястото е морско или планинско, но едно е сигурно – може да те радва както с морски бряг, така и с изглед към връх Папия. Тръгнеш ли да го търсиш, ще го намериш между Царево и Ахтопол – точно в подножието на Странджа. Историята разказва, че преди там са живели тракийски племена, които често нападали съседния град Агатополис (днешен Ахтопол). Днес в с. Варвара местните са не повече от 300 души, а всеки гост на селото се радва на красивия бряг, скалистите заливи и гледката към Дарданелите. Запазете си тази екскурзия за по-топли дни, а защо не – да се екипираш добре и да тръгнеш веднага?

Избра ли вече накъде ще тръгнеш през следващия уикенд? Няма какво да чакаш. Не забравяй да споделиш в социалните мрежи за твоето преживяване с #GiftComeTrueМоменти!

Обратно към блога

Остави своя коментар

Имай предвид, че коментарите подлежат на модерация, преди да се публикуват